Noekk: Waltzing In Obscurity

Noekk is een zijproject van de Duitsers Thomas Helm en Markus Stock, ook gekend van Empyrium. Markus Stock is ook actief bij The Vision Bleak. Het was elf jaar wachten op het vierde album van deze Germanen. En het was het lange wachten meer dan waard. Dit duo brengt een wondermooie mix van prog en lichte doom. Schitterende composities, prima zachte, gevoelige zang, top productie: alles aan die band is klasse. Weinig metal te bespeuren maar wel muziek die blijft “hangen”: bij elk nummer hoor je dat dit topmuzikanten zijn. De sound is toegankelijker dan van Empyrium (ook een schitterende band trouwens): minder zwaarmoedig, soms wat poppy-er maar daarom zeker niet minder goed. Het tempo gaat enkel wat sneller bij ‘On Summits’. Voor de rest allemaal prima opgebouwde, zweverige, melodische nummers met als pareltjes ‘Waltzing In Obscurity’, ‘The Secret Beaker’ en ‘The Lily Reverance’. Van het ingetogen ‘The Mirror’ krijg je zelfs kippenvel. Wat een verpozing tussen het vele nieuwe metalgeweld die wekelijks op ons wordt losgelaten. Voor een groot publiek bestemd, zeer toegankelijk en ontspannend? Ja, het hoeft niet altijd hard en snel te zijn om goed te zijn. Noekk is gewoonweg topklasse. Een cd om grijs te draaien.

Bart Verlinde (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Waltzing In Obscurity 2. Perseus 3. The Mirror 4. The Giant 5. On Summits 6. Mortlach 7. The Windwaker 8. The Secret Beaker 9. The Lily Reverance