Ancient Moon: Benedictus Diabolica, Gloria Patri

Ancient Moon is een internationaal gezelschap waarvan de leden van de line-up een mysterie oproepen. Wat kan je immer aanvangen met de “namen” J (bass, keyboards, vocals), B (drums, vocals) en O (gitaar, vocals)? Wel is het duidelijk dat je Ancient Moon in het black metal vakje mag onderbrengen. Op ‘Benedictus Diabolica, Gloria Patri’ vind je slechts twee tracks maar het zijn twee lang uitgesponnen nummers geworden. Opener ‘Benedictus Diabolica, Gloria Patri pt. 1’ is met zijn bijna zeventien en een halve minuut duurtijd de kortste track geworden. Het nummer grijpt je meteen bij de strot en je wordt meegevoerd op een intense beklijvende rit die je doet denken aan een donkere en dreigende ceremonie waardoor je gehypnotiseerd wordt. Wijzigingen in tempo en ritme zorgen ervoor dat deze intens beklijvende rit uiterst gevarieerd klinkt op gebied van kracht, grimmigheid en duisternis. Iets meer dan twintig minuten intense duisternis en dreiging krijg je dan te verwerken in het tweede nummer. Ook deze lang uitgesponnen track kent telt van wisselingen in tempo, ritme en kracht maar neemt je niettemin mee naar een, naar onze smaak toch, iets duistere ceremonie. Het kwaad ligt overal op de loer en af je levend uit de ceremonie terug komt lijkt nog maar de vraag. Kracht, duisternis, grimmigheid en intens beklijvend zijn de termen die hier opnieuw van toepassing zijn. Voor ons meteen een mooie kennismaking met Ancient Moon die eerder ook al voor een full-album (‘Vvltvre’ (2015)) en een split (‘Secretum Secretorum’ (2018)) zorgde.

Luc Ghyselen (82)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Benedictus Diabolica, Gloria Patri pt. 1 2. Benedictus Diabolica, Gloria Patri pt. 2