Tyrant Fest in het Franse Oignies.

Op zaterdag 16 en zondag 17 november is er een nieuwe editie van Tyrant Fest, een indoor festival in het Franse Oignies. Twee dagen lang zullen vooral liefhebbers van black metal er hun gading vinden. Een aantal namen op de affiche trokken ook de aandacht van MUSIKA. We zetten ze even op een rijtje en geven ondertussen nog wat duiding wat je mag verwachten op Tyrant Fest.

Op zaterdag 16 november worden negen bands verwacht op de twee podia worden die het festival telt. In alfabetische volgorde krijg je volgende bands te zien en te horen.

* Barque is een Franse hardcore / punk band uit de buurt van Lille opgestart in 2013. Hun meest recente ep is ‘Pyre Builders’ dat eerder dit jaar op de markt werd gebracht.

* Belphegor werd reeds in 1991 opgestart maar ging de eerste maanden van zijn bestaan door het leven als Betrayer. Vanaf 1992 werd voor de naam Belphegor gekozen. Een eerste full-album van deze Oostenrijkse death metal / black metal band kwam er in 1995. Met ‘Totenritual’, het meest recente album uit 2017, was de band toe aan zijn elfde full-album.

* Decline Of The I is een Frans post black metal gezelschap uit de buurt van de hoofdstad Parijs. De discografie van dit gezelschap telt momenteel drie full-albums waarvan ‘Escape’ uit 2018 het meest recente is.

* Dopethrone werd in 2008 opgestart in het Canadese Montreal. Dit gezelschap zorgt voor een muzikale mix van doom, sludge en stoner metal. De heren hebben vijf full-albums op de markt waarvan het vorig haar op de markt gebrachte ‘Transcanadian Anger’ het meest recente is.

* Fange is een Franse sludge metal band uit de buurt van Rennes die in 2013 werd opgestart. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen drie full-albums waarvan ‘Punir’ dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente is.

* Pensées Nocturnes komt uit de buurt van de Franse hoofdstad Parijs alwaar dit gezelschap in 2008 werd opgestart. Het gezelschap heeft zes full-albums op zijn actief en zorgt voor een eigenzinnige mix van black metal en avantgarde aangevuld met neo classical elementen.

* Seth is een Frans black metal gezelschap uit de buurt van Bordeaux die in 1995 werd opgestart. Tussen 2005 en 2011 stond de band op non-actief. De discografie van de band telt o.a. vijf full-albums, maar het meest recente daarvan, ‘The Howling Spirit’, dateert ondertussen reeds uit 2013.

* Undead Prophecies zorgt voor death metal “old school style” en dat reeds sinds 2015. Twee full-albums heeft het gezelschap op de markt waarvan ‘Sempiternal Void’ dat eerder dit jaar werd uitgebracht het meest recente is.

* Witchfinder is een Frans gezelschap dat in 2016 werd opgestart. Hun visie op een mix van sludge, doom en stoner metal kan je reeds terug vinden op twee full-albums, waarvan ‘Hazy Rites’ dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente is.

Op de tweede dag, zondag 17 november worden volgende negen bands aangekondigd.

* Five The Hierophant is afkomstig uit de buurt van de Britse hoofdstad Londen alwaar de band in 2014 werd opgestart. Twee ep’s en een full-album sieren momenteel de discografie van dit gezelschap dat zich muzikaal laat gelden aan de hand van een mix van avant-garde, post black metal, doom en ambient.

* Gaahl’s Wyrd is de band rond voormalig Gorgoroth en God Seed vocalist Gaahl die in 2015 werd gevormd. Nog steeds zorgt de man voor black metal en het debuutalbum onder de naam Gaahl’s Wyrd werd onlangs op de markt gebracht. Verwacht je tijdens live concerten toch ook nog maar aan werk dat werd uitgebracht onder de naam Gorgoroth en God Seed.

* Gost kan je in het vakje dark wave / synthwave onderbrengen. Het is een project waar een zekere Ba’al-berith achter zit. Verwacht je dus aan een duister en sinister concert.

* Imperial Triumphant werd in New York City in 2005 opgestart en zorgde eerst voor neoclassical black metal. Ondertussen telt de discografie van dit gezelschap reeds een viertal ep’s en ook drie full-albums waarvan ‘Vile Luxury’, dat vorig jar op de markt kwam, het meest recente is. Op muzikaal vlak kan je de sound van de band nu omschrijven als een mix van avant garde, technical black metal en death metal.

* Mephorash is een Zweedse black metal die in 2010 werd opgestart. Dit gezelschap zorgde ondertussen voor vier full-albums waarvan ‘Shem Ha Mephorash’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente is.

* NKRT is een volledig onbeschreven blad in de grote MUSIKA-encyclopedie. Dus een band om te ontdekken.

* The Secret werd in het Italiaanse Trieste opgestart in 2003 als metalcore gezelschap. Intussen evolueerde de muzikale richting van de band naar een mix van grindcore en black metal. Het meest recente werkstuk van dit gezelschap is de ep ‘Lux Tenebris’ uit 2018.

* Mayhem is een van de pioniers van de Noorse black metal scene. De band werd reeds in 1984 gevormd. De discografie van deze controversiële band – denk aan o.a. de moord op Euronymous door ex-bandlid Varg Vikernes (1993) of de zelfmoord van vocalist Per Yngve Ohlin (1991) – telt slechts zes full-albums maar de band slaagt er steeds in om sterke concerten af te leveren.

* Wolvennest is een Belgisch gezelschap dat er in slaagt om ambient, black metal, psychedelica, kraut rock en electro samen te smelten tot een eigenzinnig geheel, die live bijna op een ritueel lijkt. Twee full-albums staan ondertussen in hun discografie vermeld.

Meteen voldoende redenen lijkt ons om die dagen in je agenda in te schrijven. Meer info vind je alvast op www.tyrantfest.com/edition-2019