Mosaic: Cloven Fires (ep)

Mosaic is een Duits black metal met slechts een constante factor: oprichter, multi-instrumentalist en vocalist Martin van Valkenstijn. Mosaic werd in 2006 opgestart en zorgde reeds voor een pak split-ep’s en gewone ep’s. Ook een tweetal compilaties en een live-album verschen al onder de naam Mosaic op de markt. Deze twee tracks tellende ep is de voorbode van een allereerste full-album die later dit jaar nog op de markt zou komen. Titelnummer ‘Cloven Fires’ opent met een knetterend vuurtje alvorens de gashendel open gaat en een donkere en dreigende kracht je overrompelt. Het doet me in eerste instantie wat denken aan Primordial, maar uiteindelijk ook weer niet, ook al omdat de vocalen minder duidelijk over komen. Dit is gedreven en heel duister. Het knetterende vuurtje mag ook het einde van dit nummer aankondigen. ‘Ambrosia’ is onheilspellend, duister en dreigend. Het tempo ligt ook een heel stuk lager en de vocalen zitten wat dieper in de mix terwijl het drumwerk het ritme en de sound bepaalt. Dankzij deze ep kijken wij al vol verwachtingen uit naar het allereerste full-album van Mosaic.

Luc Ghyselen (80)

Eisenwald

Tracklist: 1. Cloven Fires 2. Ambrosia