Vorna: Sateet Palata Saavat

Heel soms vragen we ons daadwerkelijk af wat er in de Finse wateren te vinden is als je ziet wat een immense stortvloed aan muzikaal talent er uit het hoge noorden afkomstig is in tal van subgenres uit de wereld van heavy metal. We noemen, voor de vuist weg, Ensiferum, Korpiklaani, Insomnium, Wintersun, Amorphis, Nightwish, Omnium Gatherum, Turisas, Moonsorrow, Wolfheart, Stratovarius, Battle Beast, … en zo kunnen we nog wel even door gaan. Vorna is een band die in 2008 werd opgestart en sindsdien zijn mix van black metal, folk metal, pagan metal en symphonic metal op de wereld loslaat met een ongewijzigde line-up (een unicum in het huidige muziekklimaat?). Het eerste album, ‘Ajastaika’ (2013) ging nog onopgemerkt aan ons voorbij, maar opvolger ‘Ei Valo Minua Seuraa’ (2015) was, naar onze bescheiden mening al een stevig schot in de roos. En nu is er dus ‘Sateet Palata Saavat’, het derde full-album van het zestal dat naar ons gevoel nog een stap voorwaarts is. Tien beklijvende nummers lang houdt Vorna je in de ban van hun magistrale sound waar kracht, dreiging, melodie, bombast en zelfs melancholie hand in hand gaan. De korte instrumentale intro, ‘Ylle Kaartuvat’, opent magistraal en vanaf het machtige ‘Toinen’ gaat het zestal voluit met tal van wendingen in tempo, ritme en kracht zonder ook maar een greintje melodie en / of dreiging te verliezen. Dat men alle teksten in het Fins brengt, stoort ons allerminst, integendeel het draagt bij tot het eindresultaat want het geheel klinkt zo een beetje mysterieus, maar vooral rauw en krachtig. Geen enkel zwak moment valt er te bespeuren en meerdere keren zit ondergetekende zich af te vragen waarom Vorna nog niet de bekendheid geniet van de eerder opgesomde bands. Wij zijn alvast overtuigd van het kunnen van dit zestal en we hopen van u hetzelfde. En … heren promotors, wanneer krijgen we dit zestal op een podia in onze buurt te zien?

Luc Ghyselen (95)

LifeForce Records LFR 193-2

Tracklist: 1. Ylle kaartuvat 2. Toinen 3. Syvyydet 4. Sydäntalven puut 5. Maa martona makaa 6. Aalloista 7. Virvatulet 8. Tyhjyys on tyyni 9. Sateet 10. Kauas