Mithridatic: Tétanos Mystique

De muzikale geschiedenis van het Franse Mithridatic gaat terug tot 2005 toen de band werd opgestart als Mariscorn. In 2007 kiest men voor de huidige naam en een jaartje later wordt een vier tracks tellende demo (‘Dawn Of Bitternis’) op de markt gebracht om er in 2011 een punt achter te zetten. Maar zie, in 2013 komt Mithridatic sterker dan ooit terug. Een ep (‘The Hunt Is On’ (2014)) en een full-album (‘Miserable Miracle’ (2016)) zijn daarvan de tastbare feiten. Daarna zorgt het gezelschap – Remolow (bass), Alexandre Brosse (gitaar), Romain Sanchez (gitaar), Guitou (vocals) en Kévin Paradis (drums) ook nog voor twee live albums en nu dus deze ‘Tétanos Mystique’. Het gloednieuwe album telt acht nummers, goed voor zo’n kleine zevenendertig minuten hondsbrutale technical blackened death metal. Het technische vernuft op de instrumenten valt als eerste op, gevolgd door de immens brutale kracht die van elke track uitgaat. Dat laatste wordt vooral in de verf gezet door de afgebeten strakke vocalen die op een paar nummers wordt afgewisseld met Franstalige gesproken tekst (‘God’s Blindspot’, ‘Le Sevrage’). Het geheel bezorgt je in ieder geval constant een ongemakkelijk gevoel. Waarschijnlijk ook nog eens extra benadrukt door de technische hoogstandjes op gitaar en in de drumpatronen enerzijds en de immens brutale kracht wanneer de rauwe vocalen je aandacht opeisen anderzijds. Het album draaide hier inmiddels reeds een aantal keer zijn rondjes en wij zijn er nog steeds niet uit hoe we deze ‘Tétanos Mystique’ moeten ontvangen. Wij zijn overweldigd door de technische capriolen, maar vinden dan weer dat de loodzware brutale agressie niet altijd even passend is bij al dat technische vernuft. Ook van de gesproken Franse teksten zijn we niet wild. Maar goed, misschien zijn we toch iets te kritisch en moet het album nog wat rijpen. In ieder geval willen we nu al meegeven dat teergevoelige zieltjes hier in een wijde boog omheen moeten trekken, terwijl ook liefhebbers van “feel happy metal” hier geen boodschap aan zullen hebben.

Luc Ghyselen (75)

Xenokorp

Tracklist: 1. Ghost Area 2. God’s Blindspot 3. The Dead Mountain of Life 4. Lotophagus (Lotus Eaters’ Dream) 5. Le sevrage 6. The Night Torn from Herself 7. Toothless Bite 8. Phospènes 9. Tétanos Mystique