Robert Randolph & The Family Band: Brighter Days

Voor liefhebbers van blues en heel zeker van sacred steel is Robert Randolph geen onbekende. Voor wie niet zo vertrouwd is met de term sacred steel. Dit is een muziekstijl die je oorspronkelijk enkel in kerken in het zuiden van de VS. hoorde: gospel die gespeeld werd op pedal steel gitaren. Uiteindelijk werd die muziek ook populair doordat een aantal artiesten die begonnen te brengen in clubs en op festivals. Robert Randolph groeide op met het spelen van die sacred steel music, eerst nog in de House Of God Church in Orange, New Jersey, later in clubs en op festivals. En eigenlijk is het maar een beperkt aantal artiesten dat zich bezig houden met sacred steel. The Family Band die je hier mag je dit keer echt letterlijk nemen, want naast Randolph (vocals, pedal steel gitaar) hoor je hier ook nog zijn twee neven (bassist Danyel Morgan en drummer Marcus Randolph) en zijn zus (vocaliste Lenesha Randolph). ‘Brighter Days’ telt tien nummers die in die hypnotiserende en rockende traditie van sacred steel voor een gedreven en aanstekelijke mix van rock, blues, soul en gospel zorgen. Het bluesy en toch rockende ‘Baptize me’ opent meteen krachtig. Het energiek ‘Don’t Fight Me’ swingt energiek en gedreven uit de speakers. Invloeden van soul, gospel en rhythm ‘n’ blues smelten mooi samen. ‘Simple Man’ komt uit de songbook van Pops Staples and The Staple Singers, een van de acts die gospel bij een groot publiek bracht. Een mooie, beheerste en ingetogen soulvolle versie is het resultaat. ‘Have Mercy’, een mix van gospel en soul, is al even ingetogen en beheerst. Blues, wat rock en een pak soulvolle maar krachtige vocalen zijn de ingrediĆ«nten van ‘Cut Em Loose’. Het intense werk op de pedal steel gitaar voelt aan als een extra stem. ‘Second Hand Man’ is losser, speelser van aard: rustig rockend zonder de roots van gospel, blues en soul uit het oog te verliezen. Het gevoelige maar oh zo soulvol gebrachte ‘Cry Over Me’ is een pure slow blues met de spotlight op de schitterende vocalen van Lenesha en de prachtige gitaarsolo van Robert. Ook ‘I Need You’ is zo’n slepende slow blues, maar dit maal is Robert zelf de vocalist van dienst. Rhythm ‘n’ blues gekruid met wat rock ligt aan de basis van ‘I’m Living Off The Love You Give’, terwijl opnieuw het indrukwekkende werk op de pedal steel gitaar met de meeste aandacht gaat lopen. Afsluiter ‘Strange Train’ is een energiek en gedreven nummer waarin rock, blues en soul samensmelten tot een geheel. Opnieuw een knap album van Robert Randolph die zijn fantastische talent op pedal steel gitaar nog eens vol in de kijker zet en misschien het sacred steel genre opnieuw aan breder publiek kenbaar zal maken.

Luc Ghyselen (80)

Provogue Records / Maascot Label Group PRD 75851

Tracklist: 1. Baptize Me 2. Don’t Fight Me 3. Simple Man 4. Have Mercy 5. Cut Em Loose 6. Second Hand Man 7. Cry Over Me 8. I Need You 9. I’m Living Off The Love You Give 10. Strange Train