Madder Mortem: Mercury

Het Noorse Madder Mortem timmert al ruim twintig jaar aan de weg naar eeuwige roem. Dat leverde top op heden spannende atmosferische doom metal op in de beginperiode, die uiteindelijk evolueerde richting progressieve metal. Gelukkig telde Madder Mortem al van in het begin een topzangeres in hun rangen, Agnete M. Kirkevaag, tot op vandaag nog steeds het boegbeeld van de band. In 1999 bracht Madder Mortem hun debuut, ‘Mercury’, uit op Misanthropy Records, dat al lang geleden ophield te bestaan. Hun huidige label, Dark Essence Records, had het verstand om het debuut twintig jaar later opnieuw uit te brengen, want ik vermoed dat velen ‘Mercury’ niet in hun collectie hebben staan en zo wel aan een exemplaar kunnen geraken. De band lijkt ook weer stilaan wat meer de schijnwerpers op te zoeken, want vorig jaar nog verrasten ze ons met hun zevende album, ‘Marrow’. Twintig jaar is natuurlijk een lange tijd, maar als ik de lezer mag geruststellen: ‘Mercury’ had evengoed vandaag uitgebracht kunnen worden. De klank en de composities hebben een bepaalde tijdloosheid. Uiteraard zijn er parallellen met bands uit dezelfde periode zoals The Gathering, 3rd And The Mortal, Theatre Of Tragedy … zeg maar de gouden tijd van female fronted gothic metal. In een nummer als ‘He Who Longed For The Stars’ hoor je ook roots invloeden die vandaag door zoveel bands gebruikt worden. Ook zo’n pareltje is ‘The Grinding Silence’ dat hier in een originele en een 2019 versie terugkeert als bonus nummer. In totaal krijg je een vijftal extra songs. ‘Loss’ is een nummer die zijn tijd vooruit is en verraadt dat de band al vroeg een boontje had voor progressieve rock en metal. ‘Remnants’ is waarschijnlijk in dezelfde creatieve bui geschreven als ‘Loss’ en van minstens even hoog niveau. ‘Convertion’ en ‘Misty Sleep’ sluiten het originele album af met behoud van kwaliteit, spanning en authenticiteit. Ik stel me de vraag wat dit album twintig jaar geleden met me zou gedaan hebben. Nu laat het een diepe indruk na. Wat de bonus nummers betreft: ‘Vigil’ en ‘Shadows Coming Home’ hadden evengoed op het originele album kunnen staan, terwijl de herwerkte versies naar mijn mening niet veel toevoegen aan het origineel.

Frederik Blieck (90)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Undertow 2. Under Another Moon 3. He Who Longed for the Stars 4. These Mortals Sins 5. The Grinding Silence 6. Loss 7. The Remnants 8. Misty Sleep 9. Convertion 10. He Who Longed for the Stars (2019 re-recording) 11. The Grinding Silence (2019 re-recording) 12. Remnants (2019 re-recording) 13. Shadows Coming Home 14. Vigil