Silence In The Snow: Levitation Chamber

Silence In The Snow is een duo uit Oakland, Californië dat etherische psychedelica brengt gebaseerd op shoegaze en post-punk. Het duo bestaat uit zangeres Cyn M en drummer Trevor DeSchryver. ‘Levitation Chamber’ is het vervolg op het eingzins afwijkende ‘Break In The Skin’. ‘Break In The Skin’ was een eerder minimalistische schijf, terwijl bij het schrijven van ‘Silence In The Snow’ gekozen werd voor een andere aanpak, één die veel beter werkt volgens mij. Het resultaat is dan ook dat de band mocht tekenen bij Prophecy Records. Zegt genoeg denk ik. Cyn’s stem doet bij wijlen een beetje denken aan die van Siouxsie Sioux, zij het misschien een rustiger variant ervan. ‘Levitation Chamber’ opent voortreffelijk met ‘Time Will Tell You Nothing’. Indien u op voorhand al worstelde met depressieve of andere donkere gedachten, raden we u ten stelligste af het nummer aan te vatten: u zal er echt niet beter van worden, geloof me. Het tweede nummer, ‘Smoke Signals’, put duidelijk uiteen post-punk vaatje, wel ééntje gemaakt uit eikenhout die lang genoeg in de kelder heeft gelegen om superkwaliteit af te leveren. Ik moet u wel waarschuwen dat Silence In The Snow niet te vergelijken valt met Dool, Gold of Molasses bijvoorbeeld. Deze groepen verenigen meer post-punk met rock en metal. Silence In The Snow is pure post-punk in een modern jasje en niets meer. In dat opzicht heeft de band meer gemeen met bijvoorbeeld Whispering Sons en Second Still. Dit is een gegeven en betekent niet dat de muziek van Silence In The Snow van mindere kwaliteit zou zijn, maar het is wel belangrijk een onderscheid te maken tussen bands die volop aan kruisbestuiving doen zoals bijvoorbeeld Grave Pleasures of Then Comes Silence en bands die zich uitsluitend inspireren op post-punk en new wave zoals deze band. Niettemin kan deze aanpak evenzeer kwaliteit opleveren. ‘Crystal Spear’ is daar een mooi voorbeeld van. ‘Garden Of Echoes’ en ‘In The Dark’ zijn dan weer een andere kost: meer emotie, dan muzikale complexiteit. Beide hebben hun recht van bestaan en kunnen perfect naast elkaar gebracht worden. Tegen dat we aan het laatste nummer, ‘Dread The Low’, gekomen zijn zal de luisteraar al lang zijn besluit hebben genomen. Ik besluit dat Silence In The Snow net zijn eerste parel heeft afgeleverd. Deze parel is trouwens weer gestoken in een prachtige Prophecy Records hoes.

Frederik Blieck (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Time Will Tell You Nothing 2. Smoke Signals 3. Crystal Spear 4. Garden Of Echoes 5. In The Dark 6. Cruel Ends 7. Dread The Low