Turilli / Lione Rhapsody: Zero Gravity (Rebirth And Evolution)

Het levensverhaal van Rhapsody heeft intussen al een aantal woeste watertjes doorstaan. De band viel uiteen in 2011 in Luca Turilli’s Rhapsody en Rhapsody Of Fire met hier en daar nog een nevenproject. Vele naamwisselingen verder beginnen ex-leden dan nog samen een band en om het wat makkelijker te maken zetten ze er hun eigen naam bij. Keyboardspeler en gitarist Luca Turilli is intussen terug samen met de fantastische zanger Fabio Lione, wat weer tot vuurwerk geleid heeft. Maar deze keer niet in line-up wissels, maar in een schijf om U tegen te zeggen. Turilli / Lione Rhapsody is een droom die uitkomt voor elke fan van cinematografische, bombastische, epische symfonische metal. Verder treffen we Dominique Leurquin op gitaar, Patrice Guers op bas en Alex Holzwarth op drum, allemaal oud bekenden in de Rhapsody familie. En dat we hen de klappen van de zweep niet meer moeten uitleggen is wellicht duidelijk. Fabio Lione’s stem straalt een enorme warmte uit en is zoals wijn, die wordt beter en beter met ouder worden. Er is flink wat tijd gestopt in het schrijven van uitdagende en verrassende zanglijnen. Voor de opnames van de vocalen zijn ze meer dan drie maanden in de studio geweest. Gebouwd rond hun gedeelde passie voor de mysteries van het leven, voor metafysica, psychologie, parapsychologie en spirituele evolutie, creëren Turilli en Lione een verbluffend kunstwerk van symfonische metal. Opener ‘Phoenix Rising’ bevat meteen een ganse reeks elementen die typerend zijn voor de plaat. Snedig gitaarwerk met bombastische vocalen, bijgestaan door een koor, dat alles een stuk opentrekt richting opera. Het nummer is uitnodigend voor een metaltrip waar we weten waar die begint maar niet kunnen inschatten waar we zullen eindigen. De muzikale omkadering is om je vingers af te likken. Wanneer Fabio Lione een vocaal duel met Elize Ryd (Amaranthe) aangaat, zijn er enkel maar winnaars. Op de eerste single van de plaat, ‘D.N.A.’ of voluit ‘Demons And Angels’, schreef Luca een fantastisch metal duet tussen Elize Ryd van Amaranthe en Fabio. Dit nummer is zwaar, aanstekelijk en leuk, voorspelbaar maar vooral beregoed. Maar nog indrukwekkender is Luca’s voortdurende beheersing van vocalen en koorarrangementen. De titeltrack ‘Zero Gravity’ heeft ook dat progressief operagehalte. Toch is het anders dan Avantasia. Queen meets Kamelot met de kenmerken van Rhapsody. Luister maar naar ‘Fast Radio Burst’ en ‘Decoding The Multiverse’, je moet het soms horen om te kunnen omschrijven. Het zijn telkens nummers die op Fabio’s stem geschreven zijn. ‘Origins’ is het enige korte nummer in de lijst, met lange intro. Terug dat koorgezang dat crescendo samen met het volledige orkest aanzwelt en meer experimenteel uit de hoek komt. Gastzanger Mark Basile (DGM) zorgt voor extra pit in ‘I Am’. ‘Amata Immortale’ is een operaballad met een enorme bombastische koor- en slagwerkopbouw. Merk op hoe de klassieke elementen en de huidige technologische mogelijkheden hand in hand gaan in ‘Arcanum’ (Da Vinci’s Enigma). Een explosief einde van een klein uur uitzonderlijk muzikaal gebundeld talent. De verstrengeling van opera en power metal kan in mijn ogen moeilijk beter worden dan deze symphonische metal. De mannen weten waar zij goed in zijn en borduren daar dan ook op door. Je bent fan van het genre of vind het maar niets, maar muzikaal wordt hier wel erg sterk gepresteerd en dat kan je niet wegdenken. ‘Zero Gravity (Rebirth And Evolution)’ kent flink wat afwisseling. Dat geldt niet alleen voor de zanglijnen, maar ook voor de instrumentatie. De mannen trekken alles uit de kast om alles nog uitbundiger, bombastischer, dramatischer en pakkender te laten klinken. Aan energie en enthousiasme is er geen gebrek. Laat dat nu iets zijn waar de kracht van filmische power metal in schuilt. ‘Zero Gravity’ heeft onmiskenbaar zijn roots in Rhapsody, maar het toont aan dat ze klaar zijn voor veel meer.

Rocking Klingon (84)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Phoenix Rising 2. D.N.A. (Demon And Angel) 3. Zero Gravity 4. Fast Radio Burst 5. Decoding The Multiverse 6. Origins 7. Multidimensional 8. Amata Immortale 9. I Am 10. Arcanum (Da Vinci’s Enigma)