Firespawn: Abominate

‘Abominate’ is het derde full-album van Firespawn, een gezelschap dat in 2014 werd opgestart als Fireborn, maar heel vlug de naam wijzigde tot Firespawn. Het debuutalbum van dit door de wol geverfde vijftal – Alex Friberg (bass), Matte Modin (drums), Fredrik Folkare (gitaar), Victor Brandt (gitaar) en L-G Petrov (vocals) –, ‘Shadow Realms’, uit 2015 was er een dat wij van MUSIKA reeds heel goed konden smaken. De heren zorgden toen voor een death metal album waarin wat elementen heavy metal in opdoken. Ook opvolger ‘The Reprobate’ (2017) kon ons bekoren en hetzelfde geld voor deze ‘Abominate’. Nog steeds ligt death metal aan de basis van het geluid van Firespawn – kan dit anders met zo’n line-up? – maar het gitaarwerk lijkt ditmaal nog meer richting heavy metal op te schuiven. Vooral in de, meestal zeer vingervlugge, solo’s zit een groot pak melodie in verweven. Elf nummers laat het vijftal op ons los, mooi in twee gehakt door het instrumentale tussenstukje dat ‘Cold Void’ is geworden. Voor de rest beukt het kwintet er stevig en ongenadeloos op los. Mooie drumpatronen zorgen samen met stuwende basslijnen en krachtige riffs voor een strakke basis. De melodieuze en dus meestal vingervlugge gitaarsolo’s zijn om duimen en vingers bij af te likken (fanaten van luchtgitaar spelen, zullen hier duidelijk aan hun trekken komen), terwijl de krachtig rauwe vocalen van L-G Petrov hier perfect op aansluiten. Wij zijn alvast opnieuw overtuigd van het kunnen van dit gezelschap en vinden dan ook dat ‘Abominate’ perfect in de discografie van Firespawn past. Wie eerdere albums reeds in de kast heeft staan, zal ook dit schijfje aan de collectie willen toevoegen en zodoende zo’n goede extra veertig minuten aan melodieuze kracht in huis halen.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. The Gallows End 2. Death And Damnation 3. Abominate 4. Heathen Blood 5. The Great One 6. Cold Void 7. The Hunter 8. Godlessness 9. Blind Kingdom 10. The Undertaker 11. Black Wings Of The Apokalypse