Roadsaw: Tinnitus The Night

Hou je van een stevige, energieke en gedreven mix van hard rock, stoner rock en stoner metal? Dan zit je heel goed met het zesde full-album van het Amerikaanse Roadsaw. ‘Tinnitus The Night’ telt tien tracks en start meteen voortvarend met ‘Along For The Road’ waar het gezelschap meteen al zijn troeven op tafel gooit: energiek, gedreven en kracht uitstralend. Het nummer gaat eerste nog wat aarzelend van start, net alsof de heren je op het verkeerde been wil zetten, maar al vlug komt een krachtige vibe en turbulente groove je meesleuren in een hels tempo met zware vocalen. Je vraagt je meteen af of het nog krachtiger en / of energieker kan in dit (sub)genre. Het antwoord is waarschijnlijk: “nee”, maar dat neemt niet weg dat de heren van Roadsaw nog negen extra pogingen onder nemen. ‘Shake’ krijgt een minder vaart mee, maar is zeker even gedreven en energiek: wie hier niet op staat te “shaken” is ofwel doof ofwel zo goed als dood. ‘Fat Rats’ gaat al er even krachtig tegenaan met een lompe kracht en een refrein die uitnodigt om te worden meegebruld. Het tempo wordt opnieuw de hoogte ingejaagd tijdens het korte maar denderende ‘Final Phase’. Net alsof een op speed gebrachte pletwals over je heen raast op gebied van kracht en energie. Voor ‘Peel’ ligt het tempo beduidend lager: we gaan eerder richting doom uit, maar dit zorgt voor een mooie pulserende bass en een trager tempo zonder aan kracht of drive te verliezen. Het gaat er weer iets ruwer aan toe voor ‘Knock Em All Down’: opnieuw een krachtig en gedreven nummer die je een stevige uppercut bezorgd. Je wil iets meer tempo zonder kracht of energie te verliezen? Maak dan kennis met het gedreven ‘Find What You Need’. Een deeltje van het refrein spreekt eigenlijk voor zich: “Find What You Need Without Slowing Down”. En toch laten de heren plotseling het tempo zakken om dan wat later energieker en sneller verder te gaan. Kracht, drive, groove, energie: het komt weer allemaal mooi samen in het gedreven ‘Under The Devil’s Thumb’. Het tempo wordt opnieuw wat lager gelegd tijdens ‘Midazolam’, al kent het nummer ook hevige erupties zodat die extra stevig afsteken tegenover de “rustiger” of “kalmere” momenten. Met het afsluitende ‘Silence’ kiezen de heren voor een rust brengende kalme afsluiter waarmee ze bewijzen dat ze ook melodieuze rustige songs kunnen neerzetten, maar als men het ons vraagt, verkiezen we toch de gedreven energieke kracht van de negen overige nummers. Vorig jaar was Orange Goblin met ‘The Wolf Bites Back’ onze absolute favoriet in dit segment, nu maakt deze ‘Tinnitus The Night’ van Roadsaw een heel goede kans om met die eer te gaan lopen!

Luc Ghyselen (90)

Ripple Music

Tracklist: 1. Along For The Road 2. Shake 3. Fat Rats 4. Final Phase 5. Peel 6. Knock Em All Down 7. Find What You Need 8. Under The Devil’s Thumb 9. Midazolam 10. Silence