Thenighttimeproject: Pale Season

Thenighttimeproject werd opgericht door Frederik North Norman (ex Katatonia). In 2017 kwam zijn broer Matthias (October Tide, ex Katatonia) de band vervoegen. In 2018 werden Jonas Skold (drummer van October Tide) en zanger Alexander Blacklund (Letters From The Colony) aangeworven. Vier muzikanten die hun strepen al verdiend hebben dus en dat is zeker te horen aan de kwaliteit van de nummers, de sound en productie. ‘Pale Season’ is hun tweede album en de roots van Katatonia zijn onmiskenbaar te horen al is het een eerder lichtere versie. Maar ook invloeden van de “nieuwe” Opeth zijn niet ver weg. Het geheel is een mooi album geworden met zeer veel zin voor lichte melancholie en gevoel. De zang is zeer goed en bij wijlend “pakkend”: het past immens goed bij dit genre gevoelige muziek. Het album opent met ‘Hound’, een zeer rustig nummer, wat traag op gang komt maar hoe meer je het hoort, hoe beter je het vindt. Enkel licht gitaargetokkel en ingetogen zang maar wel subliem in zijn genre. In ‘Rotting Eden’ gaat het er al iets steviger aan toe zonder ooit echt hard te worden. ‘Binary’ gaat op dit elan verder en ook hier hoor je hoe goed de zang wel is. De drum is technisch perfect en het gitaarwerk is erg zweverig en neemt progvormen aan. Goh, alle nummers bespreken heeft geen zin want ze zijn eigenlijk allemaal even goed. In het genre van de melancholische, progressieve rock behoort Thenighttimeproject zeker tot de absolute top. Fans van Katatonia, Opeth new style, The Foreshadowing zullen hiervan smullen.

Bart Verlinde (87)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Hound 2. Rotting Eden 3. Binary 4. Final Light 5. Embers 6. Pale Season 7. Anti Meridian 8. Signals In The Sky 9. Meridian