Blind Cross: Merciless Time

Aan de basis van Blind Cross liggen de composities van gitarist Rocco Stellmacher (Gorgons Eyes) die hier vervoegd wordt door vocalist Juan Ricardo (o.a. Sunless Sky, Wretch), drummer Andy Korte en bassist Mathias Hörold (beiden ook bij Double Action). ‘Merciless Time’, het debuut van dit kwartet, telt twaalf nummers die een mix vormen van traditional heavy metal en hard rock. Dat betekent dus een solide basis van drums en bass, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s en krachtige vocalen. En dat is precies wat je te horen van dit viertal, niets minder, niets meer. De nummers zijn zeker niet wereldschokkend te noemen, maar liggen wel allen degelijk in het gehoor. Dat er een heel pak aan ideeën langs komen die je al eens eerder hebt gehoord, moet je er dan natuurlijk bij nemen. De stem van Juan Ricardo doet me soms wat denken aan een jonge Bruce Dickinson, zonder dat het timbre echt hetzelfde klink of dat hij het niveau van deze illustere vocalist ook maar bereikt. Ook een aantal nummers draagt overduidelijk het Iron Maiden stempel zonder dat die ook maar in de buurt komen van wat deze Britse grootmacht ons liet horen op een van hun albums. We vermoeden dan ook dat Blind Cross, net als zovele andere bands in het (sub)genre, in de grote grijze middenmoot zal verzeild raken. Dit is een dertien in dozijn album die het goed zal doen bij een pak lokale fans van de band en bij een aantal die hard fanaten die alles wat het genre te bieden heeft op de planken wil hebben.

Luc Ghyselen (60)

Pure Steel Records PSRCD 184

Tracklist: 1. The Hammer And The Nail 2. Doublecross 3. Blind Nation 4. Her Invisible Friend 5. Rise Or Fall 6. Bioluminosity 7. The Leviathan 8. Tear It Down 9. Infrared 10. Martial Law 11. The Yetis Call 12. Sledgehammer