Enthroned: Cold Black Suns

Met ‘Cold Black Suns’ is het van oorsprong Belgische Enthroned reeds toe aan zijn elfde full-album sinds de opstart in 1993. Niemand van de originele line-up is er nu nog bij en dat maakt dat Nornagest (vocals) er het meest jaartjes op heeft zitten bij Enthroned. Maar dit maakt allemaal niet veel uit, want met ‘Cold Black Suns’, dat zo’n vijf jaar na ‘Sovereigns’ op de markt komt, zorgt het huidige Enthroned – naast Nornagest bestaat de line-up tegenwoordig uit Neraath (gitaar, keyboards), Menthor (drums), Norgaath (bass, backing vocals) en Shagãl (gitaar) – voor een heel knap black metal album. ‘Ophiusa’ opent beklijvend, mysterieus en kan je als een ritueel stuk muziek beschouwen, terwijl ‘Hosanna Satana’ een kort stuk beukend geweld is geworden die je in iets meer dan twee minuten genadeloos KO mept. Rituele drumpatronen, beklijvende krachte n dreigende donkere vocalen zijn de ingrediënten van ‘Oneiros’ dat zwartgeblakerde furieuze momenten kent, maar evengoed traag en diep in je ziel kervende stukken. ‘Vapula Omega’ gaat op de ingeslagen weg verder met opnieuw een wisselwerking tussen gedreven furie en eerder trager uitgevoerde stukken die een soort van mysterieuze dreiging uitstralen. ‘Silent Redemption’ opent rustig en kalm, maar dat blijkt uiteindelijk een kalmte voor de zwartgeblakerde duistere kracht die daarna los komt. ‘Aghoria’ is een beklijvend ritueel aanvoelend nummer, terwijl ‘Beyond Humane Greed’ een krachtig en gedreven black metal nummer is. ‘Smoking Mirror’ opent rustiger om dan met volle kracht te ontploffen in een energieke, gedreven en dreigende track waarin duisternis en kwaadaardigheid overheerst. Met ‘Son Of Man’ komt een einde aan dit album. Het lang uitgesponnen nummer, bijna negen minuten, kent tal van verschillende tempo’s en ritmes en zorgt voortdurend voor een onderhuidse dreiging en spanning die je opzadelt met een ongemakkelijk gevoel. Zo kent ‘Cold Black Suns’ dus een pak variatie en kan het album vanaf de eerste klanken tot de laatste tonen blijven boeien. We hebben er vijf jaar moeten op wachten op dit nieuwste werkstuk van Enthroned, maar het is het wachten toch wel waard geweest.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist SOM 509

Tracklist: 1. Ophiusa 2. Hosanna Satana 3. Oneiros 4. Vapula Omega 5. Silent Redemption 6. Aghoria 7. Beyond Humane Greed 8. Smoking Mirror 9. Son Of Man