Bethlehem: Lebe Dich Leer

De Duitse band Bethlehem ontstond eigenlijk al in 1991. Vooraleer de band op te starten speelden Bartsch en Matton bij de thrash metal formatie Morbid Vision. Bethlehem zorgde doorheen de jaren voor heel wat controverse. De band werd in de beginjaren zelfs gebannen in sommige Duitse steden, wegens hun satanische teksten. Terwijl Bethlehem totaal niet Satanisch is. Zo werd de band aangeklaagd door een moeder van een veertien jarige jongen, die beweerde dat haar zoon na het krijgen van een demo van Matton agressief gedrag vertoonde, en een satanisch altaar had gebouwd in zijn kamer. Ondertussen was Bethlehem even van het toneel verdwenen. Maar sinds 2015 is de doom / black en vooral experimentele band terug aan de weg aan het timmeren. We namen de nieuwste worp ‘Lebe Dich Leer ‘ onder de loep, en ik voelde tot op heden niet de neiging een Satanisch altaar in mijn slaapkamer te instaleren. Nochtans voelen de occult vocalen aan als klauwen die je bij je nekvel vastgrijpen en meesleuren naar de donkerste kerkers van de Hel. Die waanzin in de stem van Onielar keert bij elke song terug. ‘Verdaut in Klaffenden Mäulern’ is dan ook een weerzinwekkende start van een trip waarbij elke demon je de ogen uitsteekt, en je ziel in brand dreigt te vliegen geofferd aan Satan himself. Die zelfde voornoemde waanzin keert trouwens ook terug in de instrumentale, vaak zeer experimentele en verdovende tot verschroeiende luide, aankleding. De hypnotiserende inwerking op je gemoed zorgt er dus wel voor dat je in een duistere trance terecht komt, overspoelt door donkere gedachten. Agressie voelen we daarbij niet opkomen, maar walmen van duisternis, die je prompt de adem ontnemen dat keert dan weer wel steeds terug op songs als ‘Ich WeiB Ich Bin Keins’ tot ‘An Gestrandeten Sinnen’. En bij voorkeur doorheen de volledige schijf, want tot en met afsluiter ‘Barzitter Flumgerenne’ bewandelt de band steeds dezelfde donkere wegen. Dat dit echter allemaal in de Duitse taal wordt gebracht zorgt voor een eerder unieke kijk op de black / doom zaak. Origineel zijn is tegenwoordig namelijk onmogelijk. Maar dit brengen in eigen taal? Dat komen we dus niet elke dag tegen. Duistere, occulte black / doom metal brengen die je achterlaat met het angstzweet op de lippen, dat kom je geregeld wel tegen, maar gebracht in de moedertaal en bovendien voortdurend experimenteren met subtiele geluiden die enerzijds traag en dreigend je gemoed binnen treden, waarna anderzijds verschroeiende climaxen als oorverdovende donderslagen je hersenpan inslaan? Nee, dat is geen potje duisternis dat we elke dag voorgeschoteld krijgen. Daardoor was Bethlehem een band die reeds in de jaren negentig tot de verbeelding van de aanhoorder sprak, wat dus inderdaad zorgt voor die nodige controverse, en dat anno 2019 nog steeds doet.

Erik van Damme (80)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Verdaut In Klaffenden Mäulern 2. Niemals Mehr Leben 3. Ich Weiß Ich Bin Keins 4. Wo Alte Spinnen Brüten 5. Dämonisch Im Ersten Blitz 6. An Gestrandeten Sinnen 7. Ode An Die Obszöne Scheußlichkeit 8. Aberwitzige Infraschall-Ritualistik 9. Bartzitter Flumgerenne