Nth Ascension: Stranger Than Fiction

‘Stranger Than Fiction’ is het derde full-album van Nth Ascension, een Britse prog rock band die in 2009 werd opgestart door Darrel Treece-Birch (keyboards, ook actief bij de band Ten) en Craig Walker (drums, percussie). Vocalist Michael Alan “Spud” Taylor en gitarist Martin Walker kwamen er bij in de loop van 2010. Sinds 2012 werd de line-up vervolledigt met bassist Gavin Walker (broer van Craig, en zonen van Martin). Het debuut, ‘Ascension Of Kings’, kwam er in 2013. Opvolger ‘In Fine Initium’ werd in 2016 op de markt gebracht. En nu is er dus het derde werkstuk van de heren dat acht nummers telt die ons vooral doen denken aan het werk van Marillion: rustige progressive rock met invloeden uit pop muziek. De keyboards van Darrel nemen een heel groot deel van de totaalsound voor hun rekening. Het gitaarwerk klinkt goed en gevarieerd maar blijft eerder voor ondersteuning zorgen, al komen er natuurlijk mooie solo’s langs. Bass en drums zorgen voor de mooie basis waarop de overige muzikale lagen gebouwd worden. Ook de vocalen mogen best gehoord worden: ze doen ons meerdere malen denken aan Fish. Grote fans van Marillion / Fish zijn we nooit geworden: de muziek was ons te gepolijst, iets te veel naar pop neigend en met te weinig bezieling, kracht en gedrevenheid. Dit gevoel hebben we ook met deze Nth Ascension, al zal het vijftal niet wakker liggen van onze mening als ze een even mooi carrière kunnen uitbouwen als Marillion / Fish.

Luc Ghyselen (62)

Metatronic Records

Tracklist: 1. The Opening 2. True Identity 3. Fire In The Sky 4. Reconciled 5. The Gathering (Clanaan pt7) 6. Journeys End (Clanaan pt8) 7. Lament (Clanaan pt9) 8. Sound To Light