Zaum: Divination

‘Divination’ is het derde full-album van Zaum, een vanuit Moncton, New Brunswick, Canada opererend gezelschap dat een monotone op mantra’s gebaseerde mix van doom en psychedelica op de nietsvermoedende luisteraar loslaat. Zaum werd in 2013 opgestart en bestaat eigenlijk uit Kyle Alexander McDonald (bass, sitar, syntheziser, vocals) en Christopher Lewis (drums). Sinds vorig jaar is daar ook Nawal Doucette (electronica, syntheziser) bij gekomen. Nawal zorgt tussen de live concerten ook extra aandacht dankzij haar duistere rituele dans moves. ‘Divination’ telt slecht drie tracks, goed voor ongeveer vierenveertig monotone doom waarvan opener ‘Relic’ al meteen zo’n twintig minuten weg hapt. Het is een eigenzinnige rit geworden met een zichzelf steeds herhalende dreun die zwaar op het gemoed weegt. Het scheelt hoogstwaarschijnlijk een flinke slok indien je zelf net aan de paddenstoelen of een andere stof hebt gezeten. ‘Pantheon’ duurt noh niet eens half zolang, maar opnieuw wordt je meegevoerd naar hypnotiserende toestanden met een zichzelf herhalende sound die, gelukkig maar, net iets anders klinkt dan tijdens ‘Relic’. ‘Procession’, nummer drie, gaat gewoon op diezelfde hypnotiserende, monotone manier verder. ‘Procession’ is wel het nummer dat het meest aansluit bij doom met zijn voornamelijk traag en slepend tempo, al komen er ook een aantal korte ritme versnellingen aan bod. Zaum levert met ‘Divination’ een heel eigenzinnig werkstuk af die je eigenlijk zelf moet gehoord hebben om te weten of dat al dan niet jouw ding is. Ondergetekende weet dat ‘Divination’ van Zaum op niet veel draaibeurten zal moeten rekenen wegens veel te monotoon.

Luc Ghyselen (65)

Listenable Records

Tracklist: 1. Relic 2. Pantheon 3. Procession