Pulver: Kings Under The Sand

Pulver is een nog jonge Duitse heavy metal band die in 2017 werd opgestart. Vorig jaar werd de regio rond Aschaffenburg opgeschrikt door een drie tracks tellende titelloze ep. Wij ondervonden weinig tot geen rimpelingen van deze uitgave. Nu is het vijftal er terug. Dit keer met een eerste full-album. ‘Kings Under The Sand’ telt acht tracks als we de korte instrumentale intro meerekenen. We krijgen traditional heavy metal te horen die een brug slaat tussen hard rock en heavy metal. Als grootste invloeden worden Tank en Iron Maiden (beginperiode) naar voor geschoven en daar kunnen we ons wel wat in vinden, al is die laatste band toch een paar trapjes te hoog gegrepen. Muzikaal voegt het kwintet – Dave Fröhlich (vocals), Lukas Kunkel (gitaar), Alex Oster (gitaar), Gabor Eichstätter (bass) en Danny Oster (drums) – niet echt iets toe aan de platgetreden paden van het (sub)genre. Bass en drums zorgen voor een solide degelijke basis, de riffs klinken krachtig en de gitaarsolo’s zijn melodieus, goed te noemen zonder dat die echt in het oog springen of met veel aandacht gaan lopen. Enkel de vocalen lopen wat in de kijker en dan niet omdat die buitengewoon goed zouden zijn, maar wel vanwege het feit dat de rauwe stem een niet alledaags geluid is in traditional heavy metal. Als we bijgeleverde promo-talk moeten geloven klinkt Dave als een mix van Mark Shelton (Manilla Road), Terry Jones (Pagan Altar) en Lemmy Kilmister (Motörhead) al moeten wij ons best doen om die te vinden. We moeten dan ook besluiten dat Pulver een debuut heeft afgeleverd die ons maar matig kan boeien, maar waar die hard fanaten van traditional heavy metal misschien mee te paaien zijn. Naar onze smaak is er voor Pulver nog een heel pak werk aan de winkel om boven de grijze middelmaat uit te komen.

Luc Ghyselen (60)

Gates Of Hell Records

Tracklist: 1. Rising 2. Phantom Hawk 3. Blacksmith’s Lament 4. Kings Under The Sand 5. Qarînah 6. Warrior Caste 7. Alpha Omega 8. Curse Of The Pharaoh