Albez Duz: Enigmatic Rites

Albez Duz werd in 2006 opgestart als een “one-man project” door Eugen Herbst. Toen het titelloze debuut er in 2009 aan kwam, werd Eugen bijgestaan door vocalist Lars Kaeding. Kort daarna overleed Lars en Albez Duz bleef wat in de ijskast liggen. Een nieuw album was er pas in 2014. Op dat album, ‘The Coming Of Mictlan’, werden de vocalen waargenomen door Alfonso Brito. De zware stem van Alfonso paste wonderwel bij het genre waarvoor Albez Duz tekent: occulte doom. Het album zorgde meteen ook voor de aanzet tot het vormen van een “echte” band. ‘Wings Of Tzinacan’ werd in 2016 het vervolg. Die twee laatste albums hadden beiden de Azteekse mythologie als inspiratiebron. Nu is Albez Duz er terug met album nummer vier. Eugen Herbst (drums, songwriter) en Alfonso Brito (vocals) hebben nu David Petersen (bass) en Julian Müsseler (gitaar) naast hen. ‘Enigmatic Rites’ borduurt muzikaal verder op de ingeslagen weg van occulte doom, al komen ook elementen uit psychedelica en traditional heavy metal aan bod. Op tekstueel vlak werd het Azteken thema opgeborgen en vervangen door een occulte blik door de spiegel van de huidige mensheid. Het zorgt in ieder geval voor een boeiend werkstuk dat je zes nummers lang als je kiest voor de vinyl versie en zeven nummers lang als je kiest voor de cd-versie in de ban houdt van hoe, vooral Eugen, maar uiteindelijk Albez Duz die wereld zien. De nummers zijn lang uitgesponnen maar zorgen, dankzij voldoende tempo en ritmewisselingen, dat je aandacht nergens verslapt. De vocalen van Alfonso passen hier perfect bij: net alsof je aan het luisteren bent naar een of andere donkere occulte leermeester. Zelfs het instrumentale ‘When The Bird Fledges’, dat zich vooral laat kenmerken door een groot pak psychedelica, past perfect bij de anders meer op doom gerichte tracks. Ja, wij vinden dat de nieuwe Albez Duz (‘Enigmatic Rites’) best wel een plaatsje mag opeisen in een collectie (occulte) doom / heavy metal.

Luc Ghyselen (85)

Listenable Records

Tracklist: 1. Rites Of Hidden Souls 2. Wandering Soul 3. Participation Mystique Totalitaire 4. When The Bird Fledges 5. Surrender 6. Emperor Is Blind 7. Only Lies