Devin Townsend: Empath

De lijn tussen genialiteit en krankzinnigheid is soms flinterdun: dat gevoel heb ik steeds bij het beluisteren van het werk van Devin Townsend. Sommige nummers van deze Canadees zijn briljant, andere zijn zo complex en ingewikkeld dat ik afhaak. Toch vraag ik telkens weer cd’s op van die man om te reviewen want dat het een fantastisch muzikant is: dat staat buiten kijf. Na het beluisteren van ‘Empath’ heb ik weer dit zelfde gevoel: die man maakt briljante nummers, andere nummers kunnen mij totaal niet bekoren. ‘Castaway’ is een zeer rustig intro stukje met koorzang. ‘Genesis’ gaat verder met vrouwelijke koorzang (prachtig), gaat dan up tempo, lekker swingend, veel geniale tempowisselingen maar gaat dan over in een hels tempo met dubbele drums en screams, neigend naar black metal, en erg theatraal gezang: wat een complex nummer. ‘Spirits Will Collide’ is een echt feel good nummer. Wat een stijlbreuk met het vorige. Opnieuw die geniale koorzang afgewisseld met de mooie zang van Devin: wat een aangename melodie heeft dit nummer. Op ‘Evermore’ gaat het theatrale gedeelte mooi hand in hand met de brute kracht: pop verenigt met metal. Bizar maar ergens toch geniaal. ‘Hear Me’ is voer voor black en death metal fans: pure razernij, razende drums, loeiende gitaren, razendsnel tempo. Niet echt “my cup of tea”. ‘Why’ is dan weer een “crooner “ nummer maar enig mooi gezongen en dit bewijst de veelzijdigheid van deze artiest. ‘Borderlands’ is dan weer geniaal. Het beste nummer van dit album: reggae, prog, metal en pop zijn te horen in dit elf minuten durende nummer waar sommige passages aan Haken doen denken. Een heel experimenteel nummer is dit geworden. Wil je filmmuziek horen? Luister dan naar ‘Why’ en ‘Requiem’. Van het drieëntwintig minuten durende ‘Singularity’ had ik veel verwacht, maar het kan mij niet bekoren. Dit is te lang met weer veel te veel opgejaagde stukken. Met ‘Empath’ heb ik weer hetzelfde gevoel: de helft van het album is absolute top, de ander helft niet aan mij besteed. Ergens logisch gezien de enorme diversiteit van stijlen die de man beheerst.

Bart Verlinde (83)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Castaway 2. Genesis 3. Spirits Will Collide 4. Evermore 5. Sprite 6.Hear Me 7. Why? 8. Borderlands 9. Requiem 10. Singularity