Maraton: Meta

‘Meta’ is het debuutalbum van het Noorse vijftal dat luistert naar de naam Maraton. Dit kwintet brengt een eigenzinnige mix van progressive rock en pop dat op dit debuut resulteert in negen nummers die allen een complexe structuur mee hebben gekregen waarin technische hoogstandjes schering en inslag zijn. Voeg daar fabelachtige drumpatronen (Frank Nordeng Røe), superbe basslijnen (Vegard Liverød), eigenzinnig inventieve gitaarpartijen (Jon Vegard Næss) en virtuoze toetsenklanken (Magnus Johansen) aan toe en je hebt een beetje een idee waar Maraton voor staat. Maar dat is nog niet alles: de heren zorgen voor een immense afwisseling in tempo, ritme en kracht. En als kers op de taart beschikken ze met Fredrik Bendiksen Bergersen over een meer dan uitstekende vocalist die zuivere cleane zang afwisselt met een hoge falsetto stem. Dat de sound die het kwintet produceren, voor velen metalfanaten niet hard en stevig genoeg zal zijn, dat kan ik best begrijpen, maar als je een beetje muziekliefhebber bent met een ietwat bredere muzikale smaak, dan moet je deze ‘Meta’ van Maraton een kans geven. Wij hebben dit album nu al x-aantal keer gehoord en we blijven nieuwe accenten ontdekken die ons steeds opnieuw volledig over de streep trekken. En nee, pop muziek is niet aan ons besteedt, maar deze mix is dat wel. Hoogtepunten? Dat is een heel moeilijke daar elke track ons wel op het puntje van onze stoel weet te brengen. Mindere nummers? Dat is een gemakkelijke: geen enkel. Het verbaast ons dan ook allerminst dat Maraton de meest gestreamde Noorse prog band was in 2018. Muziekfanaten allerhande: laat dit meesterwerk niet onopgemerkt aan je voorbij gaan!

Luc Ghyselen (95)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Seismic 2. Blood Music 3. Prime 4. Change Of Skin 5. Altered State 6. Body Double 7. The Manifest Content 8. Mosaic 9. Spectral Friends