Hudič: Ne Ergo Dimittas

‘Ne Ergo Dimittas’, wat zoveel betekent als “hierom zal ik niet vergeven”, is de eerste ep van Hudič, een vijf tracks tellend schijfje waarmee dit vijftal, opgestart in 2017, zijn visie op black metal en death metal mee wil staven. Opener ‘Loud Silence & Bright Darkness’ opent sfeervol en loopt zo goed als naadloos over in ‘Dante’, een nummer gebaseerd op Dante Alighieri’s ‘Devine Comedy’. Het nummer laat een aantal mooie tempo en ritmewisselingen horen en zorgt voor een ongemakkelijk gevoel bij de luisteraar dankzij de duistere en beklijvende vocalen. Voor ‘Fall Of The Morning Star’ werd inspiratie gevonden bij het verhaal van de val van Lucifer. Het is een meer uptempo geworden waar donkere en duistere dreiging van uit gaat. Kracht en melodie, gedrevenheid en energie gaan hier mooi hand in hand en zorgen voor een overtuigende prestatie. Duisternis overvalt je in het titelnummer waar opnieuw kracht aan melodie wordt gekoppeld. Dat laatste komt mooi tot uiting in de knappe, maar korte gitaarsolo. Het afsluitende ‘Collapsing Whispers’ is meteen het meest melodieuze nummer, en dus ook het meest toegankelijke nummer van het schijfje, zonder kracht en donkere dreiging uit het oog te verliezen. We kunnen dan ook besluiten dat Hudič met deze ‘Ne Ergo Dimittas’ een overtuigend visitekaartje heeft afgeleverd dat duidelijk naar meer smaakt.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Loud Silence & Bright Darkness 2. Dante 3. Fall Of The Morning Star 4. Ne Ergo Dimittas 5. Collapsing Whispers