Accursed Spawn: The Virulent Host

Death metal uit Canada lijkt meestal erg technisch van aard te zijn. Deze Accursed Spawn valt daarom niet meteen duidelijk in het hokje technical death metal, toch zijn ze geen vreemde voor deze invloed. Omgeving is dan ook kennelijk een invloed die doorsijpelt in het geluid van een band. De groep voelde zich duidelijk niet gehaast om hun debuut aan de wereld kenbaar te maken, aangezien men sinds zijn oprichting in 2009 louter twee ep’s, een single en een demo uitbracht. Kennelijk stond de wind deze keer wel in de juiste richting en is ‘The Virulent Host’ een feit. De blauwdruk van de band zouden we omschrijven als energieke death metal waar onderhuids een technische death metalgeluid de kop zou willen opsteken, en de band hun stinkende best doet om dit grotendeels te onderdrukken. Voor ons geen probleem aangezien zo’n rondje masturbatie weinig interessant is, bepaalde grootmeesters daargelaten. Snelheid is een factor die staande blijft doorheen het album, zonder daarmee het ritme onnavolgbaar te laten worden en een melodische toets (bv. door gitaarsolo’s) te laten doorschemeren. Af en toe een lichte groove maakt het geheel ook wat verteerbaar, en persoonlijk vonden we het (kettingzaag?) effect in de titeltrack amusant. Niet iedere song grijpt ons bij de lurven. Zo waren we gemakkelijk afgeleid tijdens ‘Interrogated Bludgeonment’ en was voor ons ‘Shotgun Facelift’ wat te willekeurig. Daar staan dan wel een kopstoot als opener ‘Bhopal ‘84’ of ‘Cesium 137’ met zijn op melodische death metal geënte refrein tegenover. Ons lijkt Accursed Spawn een band die een geraamte kiest voor hun songs en niet bang is om daar wat atypische elementen aan toe te voegen om het lekker te houden. En dat werkt wel voor hen. Ook de brute grunt van Luke Wargasm, die kennelijk niet meer in de band zit en vervangen werd door Max Warwick, draagt een meerwaarde bij aan het geluid. Het warme water heeft men niet uitgevonden, maar voor fans van Skinless, Cannibal Corpse, Aborted en Dying Fetus zijn ze een nieuwe interessante naam om te onthouden.

Levi De Luycker (86)

Dawnbreed Records

Tracklist: 1. Bhopal ‘84 2. Bloodforged 3. Interrogated Bludgeonment 4. The Virulent Host 5. Cesium 137 6. The Ageless Curse 7. Mass Glossectomy 8. Dogmatic Affliction