Istapp: The Insidious Star

Sinds 2005 timmert het Zweedse melodic black metal gezelschap Istapp aan een muzikale carrière. Na drie demo’s en een verzamel-album met de tien tracks van die demo’s, achtte Istapp zijn tijd gekomen om in 2010 een eerste full-album af te leveren: ‘Blekinge’. Pas in 2015 werd dat album opgevolgd door ‘Frostbiten’ en nu dus door deze ‘The Insidious Star’: een rustige werkethiek dus. Maar de heren – Tizheruk (vocals, gitaar), Fjalar (drums), Morg (gitaar) en Gangleri (bass, cleane vocals) – zorgen wel voor negen knappe composities die je vanaf opener ‘Ethernal Winter’ tot en met ‘Orrekulle’ mee nemen op een intens beklijvende rit. Op tekstueel vlak krijg je zowel Engels, Duits als Zweeds te horen, maar geen van deze talen doet afbreuk aan de gedreven energie die elke track uitstraalt. Voeg daar de mooie wisselwerking tussen cleane vocalen en de rauwe black metal vocalen – die laatsten zijn duidelijk in de meerderheid – aan toe en je verkrijgt een intense belevenis op vocaal vlak. En als de heren het dan ook nog muzikaal voor elkaar krijgen, iets wat hier duidelijk van toepassing is, verkrijg je, zeker als liefhebber van het (sub)genre, een album om van te genieten. Istapp is misschien nog niet een absolute topper in het genre, maar met deze ‘The Insidious Star’ kloppen ze wel degelijk keihard aan de deur. Alles klopt eigenlijk op dit album: de gedreven energie, de donkere en brutale agressie, het aanstekelijke melodieuze, en vooral de schitterende wisselwerking tussen cleane en rauw / ruwe black metal vocalen. Dit alles gegoten in composities met kop, middenstuk en staart die boeien van begin tot eind. Uitschieters willen we niet vernoemen omdat we dan de andere songs onrecht zouden aan doen, al krijgt ‘Snowball Earth’ toch een miniem extra streepje voor. Geef deze ‘The Insidious Star’ een kans en hoogstwaarschijnlijk kijk je, samen met ons, al uit naar een vervolg op dit album. En nee, Istapp moet daar niet opnieuw vier jaar gaan tussen laten.

Luc Ghyselen (95)

Trollzorn

Tracklist: 1. Eternal Winter 2. Dit Solen Aldrig Nar 3. Natten Da Gud Blundade 4. Snowball Earth 5. Muspelheim 6. The Alliance Of Cold 7. The Insidious Star 8. Vita Doeden 9. Orrekulle