Lonerider: Attitude

Het lijkt alsof zanger / gitarist Steve Overland (FM / Shadowman / solo artist) het ene project na het andere onder handen neemt. Naast Groundbreaker maakt hij ook deel uit van het project Lonerider, dit samen met drummer Simon Kirke (Free / Bad Company), gitarist/keyboardspeler Steve Morris (Ian Gillan / Heartland), bassist Chris Childs (Thunder / Tyketto) en Brian J Anthony (Steve Walsh / Overland) op akoestische gitaar, mandoline en percussie. Met deze muzikanten in de line-up heb je natuurlijk wel een serieuze bezetting waar de verwachtingen hoog liggen. Leuk om te weten is dat het album ook uitkomt op dubbele vinyl, waar vier bonusnummers op komen. Vlammend schiet het album op gang en Steve Overland zet in ‘My Imagination’ de eerste vocale lijn in. Ritmisch maar gestaag vordert het nummer en de eerste gitaarpartijen worden met keyboard vergezeld. Een gierende gitaarsolo verraad de jarenlange ervaring van Steve Morris. Het gezapige ritme van ‘Lonerider’ heeft iets bluesy en de daarbij horende solerende snarenplukker zet daar nog een streepje onder. Met ‘Hard Heart To Break’ wordt een viertal minuten op ons gemoed gewerkt, want het zwaardere nummer scheurt zich vooruit met een ronduit schitterende vocalist die het voortouw neemt. ‘Fast Train’ is nog zo’n heerlijke rocker die bolt als een … trein. Met momenten zou je denken dat Marc Storace het nummer geschreven heeft want het leunt soms sterk aan bij de rock ’n roll nummers die het Zwitserse Krokus uit hun muziekhoed tovert. Bij het starten van ‘Yesterday Heroes’ voel je iets borrelen, dat crescendo volume inneemt. Het mijmerende nummer is fris en toch pakt het ons mee op een vrolijke trip in dromenland. Afwisselend krijgen we veel variatie want ‘Wanted Man’ en ‘Rock ‘N Roll Dreamer’ pakken het weer iets rustiger aan. De vele kleine variaties in stem zijn typisch en daarmee worden we vaak mee overladen. Doordat de rocknummers en de rustigere nummers mooi afgewisseld worden blijft het boeiend. Ook in ‘Angel Without Wings’ en ‘One In A Million’ zorgt de muzikale tandem Childs / Kirke dat het ritme behouden blijft en de muzikale motor lekker draait. De meer experimentele tracks als ‘Gimme Your Love’ en ‘Rhythm Of Life’ blijven puur genieten. Het mooie ‘Heart & Soul’ is weer zo’n typisch nummer wat op zich simpel lijkt maar Steve met zoveel passie zingt dat het een ideale midtempo afsluiter is. Het album kent enkele rustigere nummers, die niet altijd ballades zijn, maar telkens tussen de rockers te vinden zijn en daardoor een mooi matig gemiddelde aan tempo weten te vinden gedurende het ganse album. Het valt nooit stil en het blijft ook niet doorbollen. Steve Overland slaagt er weer in zijn vocale capaciteiten te laten horen in dit project en zorgt zo voor een boost in het niveau. ‘Attitude’ is zeker een goed te genieten album, maar ik moet toegeven dat ik al andere dingen gehoord heb die ik (muzikaal) zelfs nog sterker vond.

Rocking Klingon (80)

Escape Music ESM 329

Tracklist: 1. My Imagination 2. Lonerider 3. Hard Heart To Break 4. Fast Train 5. Wanted Man 6. Yesterday Heroes 7. Angel Without Wings 8. Rock ‘N Roll Dreamer 9. One In A Million 10. Gimme Your Love 11. Rhythm Of Life 12. Heart & Soul