Witchers Creed: Awakened From The Tomb …

‘Awakened From The Tomb …’ is het veelbelovende debuutalbum van het Zweeds Witchers Creed, een viertal dat in 2016 in Katrineholm werd opgestart door de drie schoolvrienden: Filip Andersson (gitaar), Emil Bjällerhag (bass) en Chralie Rangstedt (drums). In de persoon van Dennis Blohm Hedlund vonden de de heren hun man achter de microfoon. ‘Awakened From The Tomb …’ neemt je mee naar de jaren zeventig toen psychedelica, hard rock, classic rock en doom nog “in” waren. Witchers Creed mixt deze subgenres tot een zinderend en krachtig geheel waarmee je terug denkt aan bands als Black Sabbath, Witchfinder General, Pentagram en Candlemass. Vanaf de intro van openingsnummer ‘Witchers Creed’ wordt je meegevoerd in het muzikale oeuvre van dit viertal waarvan kracht en dreiging uitgaat. Het nummer grijpt je meteen bij je nekvel en schudt je krachtig en gedreven door elkaar. Een pompende bass opent (en draagt het volledige nummer lang) ‘Depths Of The Black Void’ waarna krachtige riffs en rollende drums inspringen. De gemakkelijk mee te brullen titel zorgt voor een dosis herkenbaarheid, terwijl een snedige op psychedelica geënte gitaarsolo voor een extra accent zorgt. Het gaat er een stuk sneller en energieker aan toe tijdens ‘Victims Of Retrribution’ zonder dat deze track een snelheidsduivel kan genoemd worden. Met een pak distortion opent ‘Raven’s Claw’, een nummer dat zich vlug ontwikkelt aan een knap tempo, maar steeds zit een onderhuidse dreiging, toch wel eigen aan doom, om de hoek te kijken. Het tempo wordt er volledig uitgehaald voor het slepende ‘Larissa’. Met ‘Ritual Of Decay’ dat heel weemoedig van start gaat, krijgen we een heel typisch doom metal nummer voorgeschoteld: sloom, slepend en uitermate dreigend. Plots krijgt het nummer dan een stevige injectie van tempo en energie dat je naar een weergaloze climax voert. Ook ‘Salem (Resurrection)’ blijkt een krachtig track te zijn die opnieuw alle ingrediënten uit de sound van Witchers Creed perfect weet weer te geven. Het mooi opgebouwde – verschillende tempo’s en ritmes komen aan bod – ‘Monolith’ laat opnieuw horen wat een kwaliteit er bij dit viertal te vinden is. Het instrumentale titelnummer dat hier als afsluiter fungeert, is al van even hoog niveau, zodat we gerust mogen stellen dat Witchers Creed met dit debuut al meteen aansluiting heeft gevonden met de toppers in het (sub)genre. Kunnen we de heren ook spoedig in onze buurt verwachten voor een live concert?

Luc Ghyselen (88)

Ripple Music

Tracklist: 1. Witchers Creed 2. Depths Of The Black Void 3. Victims Of Retribution 4. Raven’s Claw 5. Larissa 6. Rituals Of Decay 7. Salem (Resurrection) 8. Monolith 9. Awaken From The Tomb