Tel: Lowlife

Tel: een ons onbekend sludge / doom gezelschap opgestart in 2016 in het Amerikaanse Richmond, Virginia dat met ‘Lowlife’ zijn debuut presenteert. En als men dan ook nog het volgende in de bijgevoegde promo schrijft “The debut album consists of five songs that bridge the gaps between the spacious doom of Yob, the raw sludge of Acid Bath, the progressive tendencies of Mastodon, and the sorrowful atmosphere of Katatonia.”, dan is onze interesse gewekt. Vijf nummers lang neemt Tel ons mee op zijn eerste volwaardige muzikale reis – er was eerder reeds een drie tracks tellende demo – en, laten we eerlijk zijn, het was een mooie reis. Uiterst krachtige slepende stukken worden afgewisseld met ingetogen passages, donderende drukke fragmenten gaan schijnbaar moeiteloos over in hypnotiserende stukken, heftige erupties maken plaats voor rustgevende en kalme interventies, … Kortom de heren nemen ons mee op een rit vol wisselingen in tempo, ritme en gevoel. Muzikaal zit dit geheel echt wel heel goed in elkaar en ook vocaal weet Tel ons te overtuigen met een wisselwerking van zowel cleane vocalen als rauwe grunts en growls. Voor elk wat wils dus. Een echte favoriet kunnen we er niet uit halen, daar elk nummer opnieuw een aantal schitterende ideeën of wendingen oplevert en er op een constant hoog niveau gemusiceerd wordt. Enig minpuntje die we dan kunnen aanvoeren – al is dit zoeken met een vergrootglas natuurlijk – is de korte speelduur van slechts zo’n drieëndertig minuten. Maar beter een album afleveren zonder miskleunen dan nog wat extra’s toe te voegen die dan minderwaardig is of uit de toon valt. Tel: een naam om te onthouden indien sludge / doom je ding is.

Luc Ghyselen (85)

Aural Music aura 033

Tracklist: 1. Ouroboros 2. Submerged 3. Red Level 4. Choke 5. Strangers