Pagan Altar: Judgement Of The Dead

Bij het beschrijven van deze ‘Judgement Of The Dead’ van cultband Pagan Altar zou ik graag even dit album schetsen. Dit is in feite een heruitgave die binnenkort uitkomt via Temple Of Mystery. ‘Judgement Of The Dead’ (2005) op zijn beurt was eigenlijk niet minder dan het debuut, ‘Volume 1’ (1998), onder een andere naam. ‘Volume 1’ op zijn beurt was dan hun demo ‘Pagan Altar’ (1982). Bent u nog mee? Met zo een ingewikkeld traject is het niet moeilijk dat de band nooit echt is doorgebroken naar het grote publiek. Het label cultband hebben ze echter wel dubbel en dik verdient. Opgericht in het NWOBHM tijdperk (1976) lieten ze de galloperende ritmiek en stoere verzen over aan hun genregenoten. De band trok resoluut de doomkaart terwijl het genre buiten Black Sabbath en Witchfinder General verder nog niets had opgeleverd en koos voor teksten die doen terugdenken aan dru├»den, heksenkringen en andere occulte taferelen. Hun doom metal werd doorspekt met (oude) folky aspecten en (op dit album) een bluesy invloed. Dit zorgt voor een atmosferisch album waarbij niet werd getracht de zwaarste, logste of stoerste te zijn, iets wat andere bands destijds vaak als norm zagen. Grote smaakmaker was zanger Terry Jones die een heel eigen timbre had en daardoor een grote invloed was op het eigen geluid. De man had echter wel een stem die je nogal nasaal kunt noemen dus hou daar rekening mee moest je je oor eens te luisteren leggen. Helaas heeft de brave man in 2015 het tijdelijke voor het eeuwige geruild en zorgt Brendan Radigan (Magic Circle) live voor een passend eerbetoon/vervanging. Lof voor label Temple Of Mistery om dit album (en opvolger ‘Lords Of Hypocrisy’) terug uit te brengen aangezien je nogal flink in de buidel mag tasten om een exemplaar te vinden. En gelukkig doen ze dit ook niet halfslachtig aangezien men ‘Judgement Of The Dead’ uitbrengt op cd, cassette en vinyl, en vlugge beslissers ook de zilveren vinylversie (250 exemplaren) kunnen aanschaffen. We vermoeden echter dat tegen 17 April de voorraad van die laatste wel al in pre-order uitgeput zal zijn. Niets houdt u tegen om dit sfeervol juweeltje nog in handen te krijgen.

Levi De Luycker (91)

Temple Of Mystery

Tracklist: 1. Pagan Altar 2. In The Wake Of Armadeus 3. Judgement Of The Dead 4. The Black Mass 5. Night Rider 6. The Dance Of The Banshee 7. Reïncarnation