Undead Prophecies: Sempiternal Void

Met ‘Sempiternal Void’ is Undead Prophecies toe aan zijn tweede full-album. Het debuut, ‘False Prophecies’ (2015), werd best wel goed ontvangen als je de lovende kritieken erop na leest. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van old school death metal waarin je invloeden ontwaart van o.a. Possessed, Morbid Angel, Celtic Frost, Obituary, … en natuurlijk Death. Kortom van grootmeesters in het genre. De heren laten er op dit tweede album ook geen gras over groeien en openen meteen verschroeiend met ‘I Summon Demons’. Meteen is de toon gezet voor een verschroeiende rit waarin de heren geen genoegen nemen met het maken van gevangenen. Het tempo ligt constant hoog, de vocalen komen vuil gebekt op je af en brutale kracht overheerst in het muzikale geweld. Zowat elke track komt eerder langzaam op gang, maar eens de heren het juiste ritme en tempo hebben gevonden ontvang je elke keer opnieuw een immens uppercut. Slechts een uitzondering is er op deze regel, want ‘The Souls I Haunt’ wordt aan een langzaam tempo gebracht, maar dat betekent niet dat dit een nummer voor doetjes is geworden. Een onderhuidse dreiging ligt constant op de loer, de vocalen klinken al even duister en vuil gebekt als tijdens de overige nummers, en de brutale kracht sijpelt tussen elke halve toon door. Doordat het nummer zo afwijkt op gebied van tempo is het misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar tevens ook een nummer dat enorm opvalt tussen de overige snelheidsduivels. En uiteindelijk – ondanks het feit dat er niet echt iets vernieuwend te bespeuren valt, en er wat meer variatie in tempo’s en ritmes mag langs komen – zijn we heel tevreden over het tweede werkstuk van Undead Prophecies en we scharen ons dan ook achter de mooie kritieken die het eerste album op leverde. Liefhebbers van het genre moeten deze ‘Sempiternal Void’ beslist eens checken: hoogst waarschijnlijk krijgt het een mooi plaatsje in hun uitgebreide collectie.

Luc Ghyselen (78)

Listenable Records

Tracklist: 1. I Summon Demons 2. Suffocated / Vanity 3. Insidious Manipulations 4. The Souls I Haunt 5. Unholy Prophecies 6. Devoured 7. Circle Of Conspiracy 8. Above The Claws Of Doom 9. Throne Of Void 10. Warhead