Swallow The Sun: Lumina Aurea (single)

Het pas van het Finse Swallow The Sun loopt niet over geijkte paden, maar is een calvarietocht de laatste jaren veeleer over berg en dal. Dit heeft voornamelijk te maken met het overlijden van Juha Raivio’s levenspartner, Aleah Stanbridge, zangeres van het alom geprezen Trees of Eternity. ‘Lumina Aurea’ is de subliminatie van zoveel leed. Deze track zou een brug moeten slaan tussen vorig meesterwerk ‘Songs From The North I, II & III’ en nieuw album ‘When A Shadow Is Forced Into The Light’, maar is eigenlijk een buitenbeentje die niet zou misstaan op de soundtrack van een thriller. Er zit iets filmachtig in; het ademt eveneens invloeden van Dead Can Dance, maar het is vooral iets dat losstaat van het nieuwe album en door middel van een aparte release het best zijn eigen waarde vertoont. ‘Lumina Aurea’ is het aanschaffen waard voor zij die open van geest zijn. Wees wel snel want de oplage is beperkt.

Frederik Blieck (80)

Century Media

Tracklist: 1. Lumina Aurea 2. Lumina Aurea (instrumental)