King Apathy: Wounds

“The king is dead, long live the king!” De Duitse band was voorheen bekend als Thränenkind, maar veranderde in 2017 de naam naar King Apathy (net zoals hun plaat uit 2016). Wanneer je de bio van de band leest is dat niet verwonderlijk: de heerschappen spreken zich sterk uit tegen fascisme, homohaat, kapitalisme en hebben interesses in veganisme, ecologie en anarchisme. Niet verwonderlijk dus dat enkele bandleden dan ook straight-edge zijn. King Apathy is gestoeld op het hedendaagse bestaan van de mens: allen bestuurd door een koning en apathie viert hoogtij. Dit om maar te zeggen dat de lyrics redelijk to-the-point zijn en King Apathy een boodschap duidelijk probeert te maken. De stijl van King Apathy laat zich het best beschrijven als post-hardcore met een flinke scheut black metal invloeden. Denk aan pittige blastbeats en de typische tremoloriffs net zoals andere hedendaagse bands zoals Harakiri For The Sky het doen. Wie op zoek is naar cleane zang is er bij King Apathy aan voor de moeite, wat niet wil zeggen dat de band niet melodisch is want dat zijn ze een stuk meer dan Harakiri For The Sky. Dat blijkt meteen uit de toptrack en opener ‘The Scars Of The Land’. Na een pittige haast black metal intro wordt het geheel al snel ingeruild voor een atmosferische sectie die me haast deed denken aan het werk van My Sleeping Karma om dan weer los te barsten in een melodische muur van geluid met, het moet gezegd, geweldige screams. Dat verhaal herhaalt zich over de negen tracks die het album rijk is, met voldoende afwisseling in de formule om het geheel fris te houden. Ikzelf ben een fan van dit genre en bijgevolg was het een gemakkelijk album om in te komen. Niettegenstaande de lage instapdrempel legde elke luisterbeurt weer nieuwe elementen van het verhaal bloot waardoor deze ‘Wounds’ een steeds diepere indruk achterliet. Ik raad iedereen dan ook aan om dit album een kans te geven zelfs al ben je geen radicale wereldverbeteraar.

Nathan Mussche (90)

LifeForce Records LFR 187

Tracklist: 1. The Scars Of The Land 2. Civilisation Kills 3. Cleansing 4. Great Depression 5. Revelation Time 6. He Missed The Stars 7. Reverence 8. Wounds 9. Earthmother Rising