Malevolent Creation: The 13th Beast

Het jaar 2018 was voor de death metalfan een topjaar te noemen. We werden overdonderd met releases van Unleashed, Deicide, Jungle Rot, Monstrosity, Hate Eternal en nog mindere goden. Er kwam echter ook minder goed nieuws uit de kring rond het Malevolent Creation kamp. Zanger Brett Hoffman, amper 51 jaar, verloor het gevecht tegen darmkanker. Hoffman was te horen op maar liefst acht albums van de band, waaronder ook hun laatste worp, Dead Man’s Path uit 2015. Gitarist/bandleider Phil Fasciana had voordien reeds gebroken met de overledene, en al gezocht naar een nieuwe zanger. Vandaag de dag zien we echter dat de complete band die hij rond zich verzamelde nieuw is. Naast Phil vinden we Lee Wollenschlaeger op vocalen en gitaar, Josh Gibbs op bas en Philip Cancilla op Drums. Een trio nobele onbekenden, voorheen enkel ervaring in kleinere groepen. Benieuwd hoelang deze line-up stand zal houden, aangezien Phil Fasciana er nogal een gewoonte op nahoudt om van gezelschap te wisselen. “If you’re too slow, you’ve got to go” is dan ook de man zijn motto. Die attitude naast ons neergelaten, de man weet nog steeds waar Malevolent Creation voor staat. En dat is brute death metal van de bovenste plank. Energiek is hier het sleutelwoord, geen gevangenen nemen de subtekst. Gewapend met techniciteit en het vermogen om dit in evenwicht te houden met de songs krijgen we hier spontane en met momenten oorwurmen van death metal op ons bord. Vooral ‘Agony For The Chosen’, ‘Mandatory Butchery’ (“I Must End You!”) en ‘The Beast Awakened’ blijven rondjes in onze breinpan draaien. De snerpende solo’s kunnen we ook nog steeds tot de beste in het genre rekenen. ‘The 13th Beast’ is dan ook werkelijk wat de titel doet vermoeden, een beest van een album (en toevallig ook het dertiende in de rij). Qua cover vinden we de vleesgeworden versie van Ultron, de antagonist uit Avengers: Age Of Ultron, terug. (Of zitten we teveel met onze neus in de stripboeken?) Enfin, het enige dat we kunnen zeggen is dat de concurrentie zijn borst mag natmaken, want de maatstaf voor 2019 is gezet.

Levi De Luycker (88)

Century Media Records

Tracklist: 1. End The Torture 2. Mandatory Butchery 3. Agony For The Chosen 4. Canvas Of Flesh 5. Born Of Pain 6. The Beast Awakened 7. Decimated 8. Bleed Us Free 9. Knife At Hand 10. Trapped Inside 11. Release The Soul