Rosy Vista: Unbelievable

Wie kent Rosy Vista? Waarschijnlijk zal het antwoord negatief zijn. Eerlijk gezegd had ik ook nog nooit ofte nimmer van Rosy Vista gehoord. Op zich niet zo verrassend gezien het grote aantal bands die nooit hun vijftien “minutes of fame” zullen kennen. In het geval van Rosy Vista niet moeilijk ook als je voorlopig hoogtepunt ergens midden jaren tachtig ligt en je amper een ep uitbracht. Na meer dan dertig jaar is er nu eindelijk het vervolg! En ik vermoed dat de vier dames in kwestie nu meer exposure zullen genieten dan in de jaren tachtig toen ze vermoedelijk een vreemde eend in de bijt waren, want afgezien van Runaways, Vixen, Femme Fatale, Phantom Blue, Show-Ya, Ice-Age, Girlschool en Rock Goddess waren er toen helemaal geen metal bands die uitsluitend uit dames gevormd waren. Vandaag is de situatie gelukkig anders, maar dat betekent dat Rosy Vista puur op hun muzikale kwaliteiten beoordeeld zal worden, wat gezien de instroom aan bands het er niet makkelijker op zal maken. Nu ja, als je dertig jaar de tijd hebt gehad om je debuut uit te brengen moet het wel in orde zijn zeker. Op het eerste gehoor is dit ook zo. Vijf songs zijn wel afkomstig van die ene release uit 1985, maar geen paniek, het klinkt anno 2019 nog steeds niet gedateerd. Verwacht geen mirakels, want muzikaal kunnen we de sound best omschrijven als hard rock. Bijgevolg moet je ook geen wereldschokkende muzikale hoogstandjes verwachten. ‘Hopatina’ is een cover van Catena, een Roemeense seventies groep waar gitariste Anca Graterol ooit deel van uitmaakte. Spijtig genoeg valt het nummer een beetje uit de toon. Ook de keuze voor ‘Born To Be Wild’ vind ik ongelukkig. Wat kan je immers nu nog toevoegen aan dit nummer. Bovendien zakt het niveau op de laatste nummers ook nog een beetje, waardoor wat fris leek, toch een geurtje van oubolligheid over zich krijgt. Dertig jaar zullen ze niet meer krijgen om te bewijzen dat het beter en actueler kan. Vele groepen slagen er wel in een hedendaagse touch te geven aan een sound die seventies of eighties geïnspireerd is, deze dames hun leercurve is voorlopig niet de steilste (understatement), misschien kunnen ze binnen enkele jaren ons van het tegendeel overtuigen.

Frederik Blieck (75)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Crazy 2. Sadistic Lover 3. Master Of Control 4. Too Much Feeling 5. Tables Are Turned 6. Until I’m Satisfied 7. Hopatina 8. Poor Rosy 9. Sound Of Your Love 10. Rockin’ Through The Night 11. Changin’ My Mind 12. Born To Be Wild