Hellfest: dag 3: een overzicht.

HellFest: dat is drie dagen lang metal en aanverwante genres op een groot terrein in het Franse Clisson. Ook dit jaar is het weer van dat en dit keer op 21, 22 en 23 juni. De veertiende editie van HellFest belooft weer een schitterend evenement te worden als we zo eens de affiche overlopen. Op zes verschillende podia mogen weer tientallen bands hun opwachting maken. We zetten ze voor u even allemaal op een rijtje. Op de derde en laatste dag (zondag 23 juni) zijn dan volgende bands aan de beurt op volgende podia.

*Mainstage 1

Nova Twins is een Brits duo dat zichzelf een “21st Century band” noemt en bestaat uit Georgia South (bass) en Amy Love (vocals, gitaar).

Eisbrecher werd in 2003 opgestart in de buurt van Fürstenfeldbruck. Het Duitse gezelschap brengt een mix van industrial metal, gothic rock en electro die we gemakshalve ook onder de noemer Neue Deutsche Härte kunnen onderbrengen. De heren hebben zeven full-albums in hun discografie.

Blackberry Smoke werd in 2000 opgestart en brengt ene mix van hard rock, Southern rock en country rock. Het vijftal heeft reeds zes uitstekend ontvangen albums op de markt die immens goed scoren in de V.S.

Clutch is een Amerikaanse band die werd in opgestart in Germantown, Maryland in 1991. De heren brengen een mix van Southern rock, blues rock, hard rock en alternative metal. Hun discografie telt twaalf full-albums.

Stone Temple Pilots werd in 1989 opgestart en kende een schitterende periode tot 2002. Daarna hield de band het zes jaar voor bekeken en pikte de draad waar op in 2008. De band brengt een mix van hard rock, alternative rock en grunge. De heren hebben zeven full-albums in hun discografie staan.

Slash Feat. Myles Kennedy is natuurlijk de band rond de uitstekende gitarist Slash (die vooral naamsbekendheid kreeg bij Guns ‘n’ Roses) en de uitmuntende vocalist Myles Kennedy (je natuurlijk ook bekend van Alter Bridge). Het gezelschap zorgt voor een mix van hard rock en alternative rock.

Lynyrd Skynyrd is een Amerikaans gezelschap dat in 1964 werd opgestart. Het gezelschap populariseerde hun sound (een mix van blues, hard rock en Southern rock) in de jaren zeventig. In 1977 kwam een abrupt aan de band toen vocalist Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en backing vocaliste Cassie Gaines het leven lieten na een vliegtuigongeluk. Er was een korte opflakkering in 1979, maar sinds 1987 is de band terug echt actief. Verwacht een daverende set Southern rock.

Tool werd in 1990 opgestart. Het gezelschap brengt een mix van progressive rock /metal en alternative metal. De heren hebben slechts vier full-albums op de markt, maar er komt een nieuw album aan later dit jaar. En daar kijken een heel pak fans naar uit.

*Mainstage 2

!!!!! 100% thrash !!!!!

Alien Weaponry is een trio uit Nieuw Zeeland dat een mix van groove metal en thrash metal brengt. De band werd in 2010 opgestart en in de discografie vinden we voorlopig slechts een full-album: ‘Tū’ (Napalm Records 2018).

Insanity Alert komt uit Oostenrijk alwaar de band in 2011 werd opgestart. De heren brengen een mix van thrash metal en crossover en hebben reeds drie full-albums op de markt.

Municipal Waste is een Amerikaanse band uit Richmond, Virginia waar de band in 2001 werd opgestart. De heren hebben zes full-albums in hun discografie staan. Verwacht je aan een heel energieke en gedreven set met een mix van thrash metal en crossover.

Death Angel is een Amerikaans thrash metal gezelschap origineel uit San Fransisco, California. De band werd in 1982 opgestart, gebruikte de naam tot in 1991 om dan verder te gaan als The Organisation. In 1995 viel het doek over de band, maar sinds 2001 zijn de heren terug actief. Hun discografie telt acht full-albums.

Trivium werd in 1999 opgestart in het Amerikaanse Orlando, Florida. Ze zorgen voor een mix van groove metal, thrash metal, heavy metal en progressive metal. De discografie van dit gezelschap rond vocalist / gitarist Matt Heafy telt momenteel acht full-albums.

Testament is er reeds sinds 1983, eerst nog als Legacy maar sinds 1986 onder de huidige naam. Het vijftal heeft twaalf full-albums op de markt en heeft dus een ruime keuze om een stevige setlist samen te stellen met tal van klassiekers in het thrash metal genre.

Anthrax werd in 1981 opgestart in New York en wordt – samen met Slayer, Megadeath en Metallica – beschouwd als een van de “Big Four” in metal landschap. De heren brengen een stevige mix van thrash metal, heavy metal en speed metal. Hun discografie telt twaalf full-albums en live kunnen ze nog net dat ietsje meer.

Lamb Of God werd in 1994 opgestart als Burn The Priest maar gaat sinds 1999 dus onder de huidige naam verder. Het gezelschap brengt een mix van metalcore, groove metal en thrash metal. Dit zorgde reeds zeven goed ontvangen full-albums.

Slayer werd in 1991 opgestart door twee gitaristen: Kerry King en de helaas veel te vroeg overleden Jeff Hanneman. Vocalist / bassist Tom Araya kwam er kort nadien bij, terwijl drummer Paul Bostaph aan zijn derde periode bij de band bezig is. Je mag de band gerust beschouwen als een van de absolute toppers als het op thrash metal aankomt. Hun discografie telt twaalf full-albums en eigenlijk zou je de eerste albums in elke thrash metal collectie moeten terugvinden.

*Temple

Hyrgal is een Frans black metal collectief dat in 2007 werd opgestart. Drie jaar later werd de handdoek in de ring gegooid. Maar kijk, sinds 2016 is de band er terug en dat reulteerde ondertussen voor een eerste full-album.

Bliss Of Flesh is een Frans gezelschap dat sinds 2000 aan een muzikale carrière timmert. De heren brengen een mix van black metal en death metal en hebben tot nu toe drie full-albums op de markt.

Cemican ontstond in 2006 in het Mexicaanse Guadalajara. Ze brengen een heel eigenzinnige mix van progressive metal en power metal waar ze dan ook nog eens elementen uit folk aan toe voegen. Hun discografie telt twee full-albums.

Lucifer’s Child is een Grieks gezelschap dat in 2013 werd opgestart door gitarist George Emmanuel (Rotting Christ) en bassist Stathis Ridis (Nightfall). De band heeft twee full-albums op de markt. Verwacht je aan een beklijvende set progressive black metal.

Wiegedood is een Belgisch black metal gezelschap uit de buurt van Gent. De band werd in 2014 opgestart en heeft ondertussen drie full-albums op de markt gebracht. Ze drukken zich muzikaal uit aan de hand van black metal.

Skáld is een project dat teruggrijpt naar de oude teksten van skalden (een soort van middeleeuwse minstrelen) die teksten brachten over Vikings en hun goden in het oude Scandinavië. Dat deden ze aan de hand van ritmische muziek die bijna trances konden opwekken. Ze baseren zich vooral op het werk van de Ijslander Snorri Sturluson, ‘Edda’, om die oude sound en teksten zo dicht mogelijk te benaderen. Te klasseren onder pagan folk

Carpathian Forest ontstond in 1990 in Sandnes, Noorwegen als Enthrone om twee jaar later de naam te wijzigen tot de huidige. Het gezelschap heeft vijf full-albums op de markt waarmee ze zo hun visie op black metal aan de wereld verkondigen.

Tormentor is een Duits thrash metal band die in 2006 werd opgestart. De discografie van deze band telt momenteel twee full-albums waarvan ‘Morbid Realization’ (2017) het meest recente is.

Emperor ontstond in Noorwegen in 1991 en zorgde voor vier fel gesmaakte full-albums tot het gezelschap in 2001 er de brui aan gaf. Sindsdien werd al drie maal een nieuwe doorstart gemaakt, maar werd geen nieuw studio werk meer de catalogus toegevoegd. De heren zorgen voor symphonic black metal.

*Altar

Embryonic Cells is een Franse band die in 1994 in de buurt van Troyes werd opgestart. De heren brengen een mix van black metal en death metal en hun discografie telt momenteel vier full-albums.

Psycroptic is afkomstig uit West Hobart, Australië waar de band in 1999 werd opgestart. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van technical death metal. Hun discografie telt momenteel zeven full-albums.

Devourment is een Amerikaans gezelschap dat in 1995 werd opgestart. Kort na hun eerste full-album in 1999 werd de handdoek in de ring gegooid, maar sinds 2005, na ook al twee korstondige pogingen, is de band terug actief. En ondertussen zijn er reeds vier full-albums bij gekomen. Verwacht je aan een set heel brutale death metal.

Revocation staat voor een mix van thrash metal en technical death metal en dat sinds 2006, al is er ook een voorgeschiedenis als Cryptic Warning die terug keert tot het jaar 2000. De heren hebben zeven full-albums op de markt.

Vomitory werd in 1989 opgestart en hield het in 2013 voor bekeken. Maar het muzikale virus bleef kriebelen en sinds vorig jaar is de band terug actief. Dit Zweeds gezelschap kiest ervoor om zich muzikaal te laten gelden aan de hand van death metal en ze hebben acht full-albums op de markt.

Immolation is een Amerikaans death metal gezelschap dat eerst de naam Defcon koos, vervolgens Rigor Mortis om uiteindelijk in 1988 onder de huidige naam verder te gaan. Hun visie op death metal kan je ondertussen beluisteren op tien full-albums.

Vltimas is een nieuwe band met vocalist David Vincent (ex-Morbid Angel), gitarist Rune “Blasphemer” Erikson (o.a. ex-Mayhem) en drummer Flo Mounier (Cryptopsy) die later dit jaar zijn debuut via Season Of Mist op de wereld zal loslaten.

Cannibal Corpse is een Amerikaans gezelschap dat in 1988 werd opgestart. De band wordt aanzien als een van de meest commercieel succesvolle death metal bands en zorgde tot nu toe voor veertien full-albums.

Deicide zag het levenslicht in 1987 als Amon. De naamsverandering kwam er in 1989 vlak voor het uitbrengen van hun debuutalbum. Dit death metal ensemble heeft ondertussen twaalf full-albums afgeleverd.

*Valley

???: nog niet bekend bij het schrijven van dit artikel.

???: nog niet bekend bij het schrijven van dit artikel.

Ddent is een Franse band uit de buurt van Prijs waar de band in 2013 werd opgestart. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van een mix van post rock en doom metal. Hun discografie telt momenteel twee full-albums.

Gold komt uit Nederland en is muzikaal moeilijk in een bepaald vakje te duwen. We houden het dan ook maar bij “post everything dark rock”. Het gezelscahp heeft drie full-albums op de markt.

Messa is een Italiaans gezelschap uit de buurt van Padua. De band werd opgestart in 2014 en brengt een mix van doom metal, ambient en drone. Ze hebben twee full-albums op de markt.

Emma Ruth Rundle is een Amerikaanse singer / songwriter die sinds 2008 aan een muzikale loopbaan timmert. Er verschenen reeds drie albums onder haar naam op de markt. Ze brengt een mix post rock, ambient en folk

YOB, een Amerikaans gezelschap uit Eugene, Oregon ontstond in 1996 maar stond tussen 2006 en 2009 op non activiteit. Ze zorgen voor een mix van stoner metal en doom. Hun discografie telt momenteel acht full-albums.

The Obsessed is een Amerikaans doom gezelschap dat duidelijk beïnvloed werd door Black Sabbath. De band werd in 1976 opgestart als Warhorse en veranderde in 1980 van naam. Ondertussen werd de band al een aantal keer stil gezet, maar blijkt sinds 2016 terug actief te zijn. Vier full-albums staan in hun discografie genoteerd.

Philip H. Anselmo & the Illegals is de nieuwe band rond vocalist Philip H. Anselmo, je allicht bekend van Pantera. Onder deze naam heeft de man twee full-albums op zijn actief staan die je kan klasseren in het vakje (blackened) death metal, al kan hij natuurlijk ook een pak nummers van anderen brengen.

*Warzone

The Amsterdam Red Light District is geen Nederlandse band, maar een Franse band die in 2005 werd opgestart in de buurt van Lyon. Ze brengen een mix van hardcore, punk en alternative rock. Drie studio-albums staan voorlopig vermeld in hun discogarfie.

Brutus is een Belgisch trio uit Vlaams Brabant dat een mix brengt van mathrock, metal, punk rock en progressive rock. Het drietal heeft met ‘Burst’ een full-album op de markt.

Employes To Serve is een vijftal uit de Britse hoofdstad Londen en zorgt voor een mix van alternative rock en post hardcore.

Morning Again werd in 1995 opgestart maar de muzikale carrière van dit gezelschap telt ook heel wat periodes van non activiteit. Voor zover we bij MUSIKA weten telt de discografie van dit metalcore gezelschap slechts een full-album, maar wel een negental ep’s.

Beartooth werd in 2012 opgestart in het Amerikaanse Columbus, Ohio. De heren hebben drie full-albums op de markt en zorgen voor een mix van (melodic) hardcore, punk en metalcore.

Nasty is een Belgisch gezelschap uit de buurt van Kelmis alwaar de band in 2004 werd opgestart. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van hardcore en hebben ondertussen zes full-albums in hun discografie prijken.

Cancer Bats werd in het Canadese Toronto in 2004 opgestart. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van hardcore, metalcore, punk en sludge. Hun discografie telt momenteel zes full-albums.

Enter Shakiri is een Brits gezelschap dat in 1999 werd opgestart. Ze brengen een mix van alternative rock, post hardcore en experimental rock. De Discografie van dit viertal telt vijf full-albums.

Refused is een Zweedse band opgestart in 1991. De eerste levensperiode van de band duurde tot 1998, maar sinds 2014 is de band weer actief. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit met een mix van punk, hardcore en post hardcore. Vier studio-albums staan vermeld in hun discografie.