Cernunos Pagan Festival: een overzicht.

De elfde editie van het Cernunnos Pagan Fest in het Franse Noisiel belooft opnieuw een boeiende editie te worden. Ook nu weer fungeert de heel mooie “La Ferme Du Buisson” als decor voor dit uiterst knap georganiseerde festival waar je niet enkel heen gaat om te genieten van de muziek, maar ook van de randanimatie. Want, laten we eerlijk zijn, ook de randanimatie is top tijdens dit festival. Zo zijn er tussendoor acts te zien van o.a. Scurra, La Maisnie Hellequin, Oliv Dourgan, Celtic Bbclan, Tan Elleil, …. En, waar vind je nog lekkere artisanale dranken, kan je genieten van middeleeuwse dansen, wordt er voedsel bereidt volgens historische recepten, mag je deelnemen aan het interactief theater, zie je gevechten met middeleeuwse wapens, en zijn er activiteiten waar kinderen op de eerste plaats komen? En dan heb ik het nog niet gehad over de mooie marktruimte waar je tal van lederwaren en sieraden kan gaan kopen. Kortom, het Cernunnos Pagan Fest is veel meer dan zomaar een muziekfestijn. En nochtans is de muzikale programmatie voor MUSIKA de trekpleister om er heen te gaan.

Elke liefhebber van pagan metal, en aanverwante, moet dit festival eens bezoeken, je zal er echt geen spijt van hebben. Dit jaar kan je daarvoor zaterdag 23 en zondag 24 februari reserveren in je agenda. We geven je ook nog wat info mee i.v.m. De bands die er te zien en te horen zijn. Op zaterdag, 23 februari, zijn dat, in alfabetische, volgorde volgende bands.

Aorlhac is een Frans black metal trio dat in 2007 werd opgestart om er, na twee full-abums, de brui aan te geven in 2010. Sinds 2017 is het gezelschap terug actief en vorig jaar werd met ‘L’Esprit Des Vents’ hun derde full-album gelanceerd.

Baldrs Draumar is een Nederlands viertal dat sinds 2008 actief is. Het kwartet brengt een mix van folk metal en Viking metal en heeft drie albums op de markt waarvan ‘Fan Fryslâns Ferline’ (2018) het meest recente is.

Cemican ontstond in 2006 in het Mexicaanse Guadalajara. Ze brengen een heel eigenzinnige mix van progressive metal en power metal waar ze dan ook nog eens elementen uit folk aan toe voegen. Hun discografie telt twee full-albums waarvan het meest recente, ‘Estamos en el valle de los muertos Ticateh Ipan Miquixtlahuac’, toch al weer meer dan zes jaar oud is.

Gofannon is een Frans folk / pagan project opgestart in 2016 door ene Samuel Meric. Bij MUSIKA weten we dat er een ep, ‘Prosodie’ (2016), werd uitgebracht, maar voor de rest is dit een nog onbeschreven blad bij MUSIKA.

Horn is een pagan black metal / death metal collectief opgezet in 2002 door Nerrath zowat de enige constante factor bij dit project. De discografie telt ondertussen zeven full-albums zodat je de man zeker niet van luiheid kan verdenken.

Les Compagnons Du Gras Jambon is een Frans gezelschap dat je kan beschouwen als een groep moderne troubadours. Ze brengen een repertoire van middeleeuwse muziek en folk die ze vinden in de periode tussen de twaalfde en zestiende eeuw.

Månegarm is een Zweedse band die in 1995 werd opgestart. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van black metal, folk metal en Viking metal. Reeds acht full-albums werden door deze band op de markt gebracht.

Nytt Land werd in 2013 opgestart als een project van Anatoly Pahalenko en zijn vrouw Natalya om ambient te versmelten met elementen uit Scandinavische folk. Intussen evolueerde dit project tot een full-band en wordt gestreefd naar een mix van folk, ambient en rituele muziek die ze uitvoeren op authentieke middeleeuwse folk instrumenten. Inspiratie wordt vooral gevonden in de Siberische natuur.

Vanaheim is een Nederlandse Band uit de buurt van Tilburg. Het gezelschap ging van start in 2015 en zorgt voor ene mix van folk metal en pagan metal. ‘The House Spirit’ een ep uit 2017 is voorlopig hun enige opname.

Żywiołak is een Poolse band opgestart in 2005 in hoofdstad Warschau. Eerst nog als psychedelic folk metal band maar intussen geëvolueerd tot een folk rock gezelschap dat teksten over Slavisch paganisme en legendes en volksverhalen brengt.

Op zondag 24 februari komen dan volgende bands in actie. Ze worden hier opnieuw in alfabetische volgorde voorgesteld.

Acus Vacuum is een Belgisch ensemble dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van neo médieval music en pagan folk. Het visuele aspect wordt opgevuld met een danseres, want erg veel vocalen gebruikt dit gezelschap niet.

Bucovina is een Roemeens gezelschap dat in 2000 werd opgestart. Ze brengen een mix van black metal en folk metal. De band heeft vier full-albums op de markt waarvan ‘Septentrion’ (2018) het meest recente is.

Brennkelt is een Franse band opgestart in 2006 en in 2014, na slechts een full-album, terug stopgezet. Maar de muzikale microbe bleef kriebelen en sinds 2017 is het viertal terug actief. De heren brengen een mix van death metal en black metal met teksten over Keltische thema.

Ethmebb werd in 2006 opgestart in het Franse Tournan-En-Brie. De heren proberen epic progressive death metal aan de man / vrouw te brengen en hebben een full-album, ‘La Quête Du Saint Grind’ (2017), in hun discografie prijken.

Finntroll ontstond in 1997 en zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de meer populaire folk metal bands. Dit Finse gezelschap zorgt voor een daverende en beklijvende mix van folk metal en black metal die zowel krachtig als aanstekelijk klinkt. Het gezelschap heeft zes full-albums op de markt waarvan de laatste, ‘Blodsvept’, nu toch al weer dateert van 2013.

Furor Gallico is een folk metal band uit Italië. De band werd in 2007 opgestart en de discografie van het gezelschap telt momenteel drie full-albums. Van het meest recente album, ‘Dusk Of The Ages’, vind je alvast een bespreking bij MUSIKA.

Helsótt is een Amerikaans gezelschap dat in 2010 in Menifee, California werd opgestart. Het viertal heeft twee full-albums op de markt die ervoor zorgen dat je zo kennis kunt maken met hun mix van folk metal en death metal.

Himinbjorg is een Franse band opgestart in 1998 dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van black metal en Viking metal. Het resultaat kan je in ieder geval al horen op een van hun zeven full-albums.

Obscurity is een Duitse gezelschap dat in 1997 voor het eerst teken van leven gaf. Sindsdien zorgde het gezelschap reeds voor acht full-albums, waarvan ‘Streitmacht’ (Trollzorn Records, 2017) het meest recente is. Verwacht je aan een gedreven en energieke mix van melodic death metal, black metal en Viking Metal.

Skiltron is een Argentijnse gezelschap dat in 2004 werd opgericht maar reeds muzikale roots heeft in 1997 als Century. De band zorgt voor een energieke mix van power metal en Celtic folk. De heren hebben ondertussen vijf goed ontvangen full-albums in hun discografie prijken, maar zijn tijdens live concerten nog net iets krachtiger en energieker.

Dit lijken ons meer dan voldoende redenen om het Cernunnos Pagan Fest eens met je bezoek te vereren. Wij, van MUSIKA, hebben in ieder geval de data – 23 en 24 februari – reeds met rood aangestipt. Meer info over dit schitterend georganiseerde festival vind je op hun facebookpagina (https://nl-nl.facebook.com/cernunnos.festival/) of op www.lafermedubuisson.com