State Of Salazar: Superhero

State Of Salazar kende in 2009 zijn oorsprong toen zanger en componist Marcus Nygren per ongeluk het concept bedacht. Toen hij enkele nummers geschreven had, bleken die niet te passen voor zijn metalband 8-Point Rose waarin hij toen actief was. Hij ging op zoek en vond vijf studenten van de Malmö Music Academy vol goesting. Hun eerste ep, ‘Lost My Way’ in de zomer van 2012, kreeg positieve commentaar zodat een full album niet kon uitblijven. Na dit album, ‘All The Way’, verliet Stefan Mårtenson de band en verwisselde zijn plaats achter de toetsen met zijn oude vriend Kevin Hosford. Op dit moment waren de opnames van ‘Superhero’ al begonnen. Hierin droeg Kevin ook zijn steentje als zanger en componist bij. Maar toen werd het stil rond de band. Een stilte van vier jaar werd uiteindelijk verbroken in september 2018 met ‘If You Wait For Me’ op Youtube. Meteen stond State Of Salazar er terug. Met een veelbelovende intro gaat ‘If You Wait For Me’ van start en vult in waar we naar zoek waren. Krachtige vocalen en sterk ritme zorgen voor een melodieuze start. De eighties knipoog zit nooit ver weg in deze compositie. Marcus Nygren’s stem is met vocale ups en downs vrij typerend voor de sound van State Of Salazar, het is een streling voor de oortjes. ‘My Heart Is At War’ zet Kevin op keys in de spotlights. De riff in ‘Hold On Tonight’ is een oorwormpje en de liefhebbers van Survivor zullen ‘Hold On Tonight’ welllicht een extra spin geven. Hetzelfde geldt voor de liefhebbers van Toto bij ‘Masquerade’ met Johan Thuressons licht schurend gitaarstuk en Kevin Hosford’s keyboardmelodieën. Toch een opmerkelijk goed nummer. ‘She’s A Loaded Gun’ start als een gewoon nummer maar ontpopt zich naarmate het nummer vordert. Keys, melodieën en een grootse zang zijn de ingrediënten voor dit tof nummer. De breekbare samenzang op ‘Lie To Me’, met onder steunende piano vormen de kern van de ballad, die we halverwege het album vinden. Gastvocaliste Kristina Talajic zorgt voor een emotionele en sentimentele toets. ‘Joanne’ moet een speciale madam zijn. De opwindende manier waarop ze bezongen wordt laat me dat toch vermoeden. Het ruigere gitaarwerk vind ik persoonlijk vrij aangenaam, al zal dit voor elk afhankelijk zijn. De ritmische ondersteuning van Johannes Hansson’s bas is tof. Opnieuw een melodieuze topper voor de licht bombastische vocalen is ‘Someone I Know’. Ook keys en gitaar vinden mooi hun plaatsje in deze Toto-klinkende track. Straight to the heart kan je de ballade ‘Love Will Find A Way’ wel noemen. De zangstonde met pianobegeleiding zorgt voor een kippenvel moment. Ik ben geen fan van saxofoon, maar hier zorgt de inbreng van Rasmus Nyvall toch voor een extra dimensie. Nog een laatste keer uit de bol gaan doen we met het uptempo en krachtige ‘Superhero’. Het album zit zowat doorspekt met muzikale verwijzingen naar grote namen, zoals Toto en Survivor, waardoor we al vlug aanvoelen dat dit schijfje goed in elkaar steekt en de nodige overtuigende kracht bezit om een lange stilte goed te maken. Met hier en daar wat vuurwerk en nodige intieme momenten krijgen we toch een drie kwartier AOR van hoog niveau.

Rocking Klingon (78)

Frontiers Records FRCD 902

Tracklist: 1. If You Wait For Me 2. My Heart Is At War 3. Hold On Tonight 4. Masquerade 5. She’s A Loaded Gun 6. Lie To Me 7. Joanne 8. Someone I Know 9. To The Wire 10. Love Will Find A Way 11. Superhero