Clouds: Dor

‘Dor’ is het derde album van Clouds, een band met leden uit de UK, Finland, Nederland, Faroër Eilanden en ook België. Dit diverse gezelschap brengt een unieke mix van funeral doom (met diepe, zware grunts), melancholische metal, post rock en het resultaat is gewoonweg wondermooi. Niet voor de doorsnee metalfan, daarvoor gaat het allemaal wat te tergend traag maar fans van dit genre zullen hier de vingers en de oren aflikken van zoveel pure schoonheid. Het dreigende tempo van funeral doom gecombineerd met ijzingwekkend gegrunt wordt afgewisseld met enig mooie cleane zang van diverse gastartiesten (o.a. Katherine Shepard van Sylvaine, Kayla Dixon van Witch Mountain e.a). Het tempo op de ganse cd is traag, slepend maar met een ontroerend, melancholisch ritme wat de luisteraar kippenvelmomenten, een krop in de keel en mogelijks zelfs actieve traankanalen bezorgt. Nog maar weinig zo’n gevoelige muziek gehoord. Clouds is in dit genre absolute wereldtop. Hun muziek zuigt je als het ware op en je wordt bijna één met deze gevoelige, depressieve, ingetogen sound, maar vreemd genoeg wordt je er niet somber van maar krijg je een gevoel van totale rust en vrede. ‘Dor’ heeft zeker en vast invloeden van het oude Katatonia, Ahab, de beginjaren van Anathema, de rustiger nummers van Draconian, de tragere kanten van Swallow The Sun en Hanging Garden. Wil je eens onthaasten, ontstressen, wegdromen bij schitterende melodieuze muziek, je onderdompelen in pure melancholie, dan moet je dit zeker beluisteren: de bij wijlen zware grunts zullen mogelijks in het begin wat afschrikken maar vormen zo een mooi geheel met deze geniale muziek dat deze niet meer storen. Wat een topalbum: ‘Dor’ van Clouds.

Bart Verlinde (98)

Independent release

Tracklist: 1. Forever And A Day 2. The Last Day Of Sun 3. When I´m Gone 4. Dor 5. The Forever Sleep 6. Alone