Dødsfall: Døden Skal Ikke Vente

Hou je van uiterst grimmige en rauwe black metal? Dan mag je verder lezen, want dat is precies wat deze Dødsfall af levert. Het vijfde full-album van Dødsfall kreeg ‘Døden Skal Ikke Vente’ als titel mee en dat betekent iets als “De dood zal niet wachten”. Tien nummers lang nemen de heren – Is (vocals, gitaar, bass) en Telal (drums) – je mee op uiterst duistere en grimmige black metal rit waarin er zo goed als geen toegevingen gebeuren om het geheel iet of wat toegankelijk te maken. Nee track na track overdondert het duo je met agressief en bijtende vocale, immens dreigende riffs en krachtige mokerslagen die samensmelten tot een heel grimmig en beklijvend geheel. OK, heel sporadisch – en dan bedoel ik echt wel héél sporadisch – worden wat kracht en duisternis weggespoeld voor een kort melodieuzer en lichter fragmentje, maar dat is zo snel als het kwam alweer verdwenen achter diepe rochelende vocalen en brutale black metal uitbarstingen waarin de snelheid van drumpatronen hoog wordt gehouden en de ook de riffs aan een sneltreinvaart langskomen. Maar, we gaan eerlijk zijn, we hadden met een titel als ‘Døden Skal Ikke Vente’ eigenlijk ook niet veel anders verwacht van dit Dødsfall. Enkel het afsluitende instrumentale ‘Skogstrollet’ wijkt duidelijk van het geijkte stramien af. Je hoort hier immers een akoestische gitaar die de huilende stormwind trotseert. Maar goed, echt absolute top is deze ‘Døden Skal Ikke Vente’ niet geworden, maar dat neemt niet weg dat we toch echt hebben genoten van de nieuwste van Dødsfall en we raden dan ook elke liefhebber van uiterst grimmige en rauwe black metal aan om dit een kans te geven.

Luc Ghyselen (78)

Osmose Productions OPCD 358

Tracklist: 1. Hemlig Vrede 2. Tåkefjell 3. Svarta Drömmar 4. Grå Himlar 5. Kampsalmer 6. I De Dødens Øyne 7. Ødemarkens Mørkedal 8. För Alltid I Min Sjæl 9. Ondskapelse 10. Skogstrollet