Sacrosanct: Necropolis

Sacrosanct is een Duits / Nederlandse samenwerking die origineel het levenslicht aanschouwde in 1988. Zes jaar later, na een demo, een split en drie full-albums, leek het verhaal over. Tot het in 2017 opnieuw begon te kriebelen bij gitarist Randy Meinhard en hij op zoek ging naar gelijkgezinden om Sacrosanct nieuw leven in te blazen. Die vond hij met bassist Kees Harrison, gitarist Christian Göwert, en vocalist Richard F. Hesselink. En kijk nu is er deze ‘Necropolis’, een acht tracks tellend album. Acht nummers die mooi binnen de uitgetekende lijntjes van het progressive metal genre kleuren. Dat betekent o.a. tal van wisselingen in ritme en tempo, dikwijls lang uitgesmeerde songs die goed worden opgebouwd en gearrangeerd, en technisch meesterschap op de instrumenten daarbij ruimte latend voor elk instrument om een deel van de spotlight op te eisen. Voeg daar dan krachtige en uitstekende vocalen aan toe en je verkrijgt een product die hoog kan scoren. Dit alles is hier voorhanden, zodat we van een geslaagde terugkeer kunnen spreken voor Sacrosanct. Maar het muzikale landschap is tijdens de afwezigheid van de band danig veranderd: tal van bands in tal van (sub)genres staan te drummen om je aandacht en dan moet je als nieuwkomer, of als band die meer dan tien jaar op non-actief stond, van heel goed huize zijn om met een eerste album meteen te scoren. En alhoewel we heel tevreden zijn met wat Sacrosanct ons hier laat horen, hebben we onze twijfels dat ‘Necropolis’ voor veel deining zal zorgen. Wij zijn overtuigd van het kunnen van dit gezelschap – al kan het stem timbre van Richard ons niet volledig overtuigen, maar dit is natuurlijk een heel persoonlijk gegeven –, en heel wat liefhebbers van progressive metal zullen ons daarin volgen, maar of dit voldoende is om een massa aan te spreken, dat betwijfelen we toch wel een beetje. Laten we het dus maar houden bij het feit dat Sacrosanct een goed genre gebonden album heeft afgeleverd.

Luc Ghyselen (75)

Rock Of Angels Records ROAR 1818

Tracklist: 1. The New Age of Fear 2. My Last White Light 3. The Grim Sleeper 4. Only One God 5. Melancholy 6. Clouds Obscured The Sun 7. NecroPolice 8. The Pain Still Lasts