Nachtmystium: Assassins: Black Meddle Part I

We schrijven 2008 en het Amerikaanse Nachtmystium brengt via Century Media met ‘Assassins: Black Meddle Part I’ hun vierde full-album op de markt. Volgens velen een mijlpaal in de geschiedenis van deze in 2000 opgestarte band. We zijn ondertussen tien jaar later en door het feit dat Nachtmystium net tekende bij Prophecy Productions en het album ‘Assassins: Black Meddle Part I’ zijn tien jarig bestaan viert, besloot Prophecy Productions om dit album opnieuw op de markt te brengen. En … wat blijkt? Nog steeds hebben de tien nummers van dit album niets aan hun bezwerende en beklijvende kracht ingeboet. Nog steeds klinkt de mix van black metal met pscychedelica als een immense klok in de oren. Nog steeds wordt je op een immens eigenzinnige muzikale trip meegezogen in de sound die Zion Maegher (bass, vocals), Jeff Wilson (ritme gitaar) en Blake Judd (lead vocals, lead gitaar) toen aan het schijfje hebben toevertrouwd. Wie het album tien jaar geleden aan zich voorbij liet gaan of wie de band pas onlangs leerde kennen, krijgt nu de kans om dit schijfje alsnog, of ook, in huis te halen. Pure black metal adepten zullen dit waarschijnlijk minder waarderen – al missen ze dan de zwartgeblakerde agressie van o.a. ‘Your True Enemy’ – daar het psychedelische element echt wel ten volle wordt gebruikt door Nachtmystium, maar dat zorgde ervoor dat de band niet de zoveelste in de rij was en dus echt wel ergens als “speciaal” mag genoemd worden. Wij zijn alvast heel tevreden met deze heruitgave die als cd-digipack, black vinyl, white vinyl of 2cd hardbook cover (met drie extra nummers) op de markt wordt gebracht.

Luc Ghyselen (80)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. One of These Nights 2. Assassins 3. Ghosts Of Grace 4. Away From The Light 5. Your True Enemy 6. Code Negative 7. Omnivore 8. Seasick (Part 1: Drowned At Dusk) 9. Seasick (Part 2: Oceanborne) 10. Seasick (Part 3: Silent Sunrise)