Nachtmystium: Resilient (ep)

Met ‘Resilient’ is het Amerikaanse black metal combo Nachtmystium toe aan zijn zoveelste creatie. Het gezelschap rond de gestoorde vocalist / gitarist Blake Judd – Joel Witte (gitaar), Martin van Valkenstijn (bass) en Job Phenex Bos (keyboards) – zorgt hier voor vier knap gearrangeerde tracks. De heren openen heel eigenzinnig met ‘Conversion’, een nummer dat een mysterieus begin kent en waar gesproken stemmen voor een duister, dreigend en geheimzinnig geheel zorgen. Met een korte schreeuw opent het titelnummer dat zich al vlug dreigend en beklijvend een weg naar je gehoor weet te banen waar het minutenlang, na afloop van het nummer, nog steeds blijft rondzweven. ‘Silver Lanterns’ schiet krachtiger uit de startblokken en krijgt een sneller tempo mee zonder dat de eigenzinnig beklijvende sound daar onder lijdt. Check bijvoorbeeld het heel aparte einde dat deze deze track meekrijgt. Nog meer eigenzinnigheid en gelaagdheid krijgt het lange, meer dan negen en halve minuut durende, slotnummer mee. ‘Desert Illumination’ wordt aan een rustig tempo gebracht en is eigenzinnigheid ten top, maar dan wel op een knappe muzikale manier neergezet. Na een kleine zes minuten wordt het tempo furieus de hoogte in getrokken om met knappe gitaarwerk en mooie drumpatronen instrumentaal verder te gaan en af te sluiten. Dat deze ‘Resilient’ niet elke black metal fanaat zal bekoren, zal ik niet in twijfel trekken, daarvoor is dit te eigenzinnig, maar met deze ep laat Nachtmystium de spotlight weer naar zich toe draaien en leveren de heren een heel intens en beklijvend schijfje af.

Luc Ghyselen (85)

Lupus Lounge / Prophecy Productions WOLF 082

Tracklist: 1. Conversion 2. Resilient 3. Silver Lanterns 4. Desert Illumination