Kadavar, De Kreun.

Kadavar, support: Monolord – 21/11/2018 – De Kreun, Kortrijk.

Woensdag 21november: een koude gure herfstavond. De Kreun, Kortrijk organiseert in samenwerking met Wilde Westen het concert van Kadavar, met Monolord als support…het zou een avondje worden om duimen en vingers af te likken!

Monolord mocht de reeds zeer goed gevulde zaal proberen op te warmen met hun logge stoner / doom metal. Dit Zweedse trio uit de regio Gothenburg, opgericht in 2013, weet als geen ander het genre te omhelzen, ja zelfs te overstijgen. De diepe trage distorted riffs van zanger / gitarist Thomas Jäger (in een vorig leven bassist bij Draconian) gekoppeld aan de alles verwoestende bass van Mika Häkki, die geen seconde stilstaat en zijn basgitaar alle hoeken van het podium laat zien, voeg daarbij de mokerslagen van drummer Esben Willems die het geheel doet samensmelten tot een muur van onheilspellende geluiden. De ijle stem van Thomas past perfect bij de van “horror & evil” doorspekte songs en we worden verwend met ijzingwekkende solo’s uit zijn trouwe FlyingV. Gehuld in een nevel van overwegend blauw & wit licht komt dit alles nog een stuk dreigender over en sleurt de muziek je als het ware mee in een soort trance. Het klinkt vettig, fel, intens en de temperatuur stijgt zienderogen. Als Thomas het plotseling in zijn hoofd krijgt om van het podium te springen en in front van het enthousiaste publiek een splijtende solo ten beste te geven is het kot te klein. Afgesloten wordt met het titelnummer uit hun debuutplaat ‘Empress Rising’, het perfecte nummer dat je eindeloos kan uitbouwen tot een alles overweldigende climax. Sterke prestatie en voor ons een mooie, diepe ervaring!

Als omstreeks tien na negen het Duitse Kadavar de stage inneemt heeft de temperatuur zowat zijn hoogtepunt bereikt. Dit retro klinkende gezelschap uit Berlijn speelt een aanstekelijke mix van stoner / psychedelica / classic rock en kan zo uit de roemruchtige jaren zeventig komen binnen wandelen – denk daarbij aan bands zoals Cream, Led Zeppelin, Black Sabbath, Grand Funk Railroad aangevuld met een flinke geut spacerock à la Hawkwind – en je weet wat je kan gaan verwachte. En of die verwachtingen ook daadwerkelijk ingelost werden … Hallo Kroket!!! Vanaf de eerste noot grijpen ze je bij je nekvel om dit pas los te laten nadat de laatste noot uitgestorven is! De lange haren vliegen in het rond, nekspieren worden geteisterd en De Kreun veranderd in een dampende zweterige plek waarbij de band het uiterste van zich zelf geeft. Dit is een van de meest opwindende acts uit het genre. Het Lupus-Tiger-Dragon triumviraat raast als een orkaan door De Kreun, alles meesleurend op hun vernietigende tocht, laat er geen spaander van heel, blaast je gewoonweg van je sokken … Geen tierlantijntjes maar een eerlijke recht voor de raap goed opgebouwde rock show met voldoende aandacht voor pakkende refreinen, schitterende solo’s, energieke bass en power volle drumpartijen. Respect mannen! Een diepe buiging is dan ook op zijn plaats en met een brede glimlach op onze face rijden we tevreden huiswaarts.

Setlist Kadavar: Skeleton Blues / Vampires / Living In Your Head / Into The Wormhole / Tribulation Nation / Eye Of The Storm / Old Man / Purple Sage / Come Back Life / Doomsday Machine / Black Sun / Into The Night / Die Baby Die / All Our Thoughts

Met dank aan Markus Jacob (Nuclear Blast).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.