Tusmørke: Osloborgerlig Tusmørke: Vardøger og utburder, vol. 1

Het Noorse Tusmørke is een band die progressive rock brengt en een hele dosis folk door roert. Zo ontstaat een soort van luistermuziek die zachtjes weg kabbelt. Op deze ‘Osloborgerlig Tusmørke: Vardøger og utburder, vol. 1’, een hele mond vol maar vraag me niet wat het zou kunnen betekenen, krijg je acht zo’n rustgevende nummers te horen waarin folkinstrumenten best wel met de meeste aandacht gaan lopen. Allemaal nummers die je, na een zware dagtaak in de gure koude wintermaanden, tot hemelse rust zullen brengen aan het warme haardvuur met een goed glas bier of wijn in de hand. Nummers waarop je misschien wel kan wegdromen, maar waar, ik althans geen flauw woord van begrijp. En met zo’n muziek vind ik dat echt wel een gemis: ik wil echt wel weten waarover de heren van Tusmørke met zoveel gevoel kunnen zingen. Verder stel ik vast dat dit eerder op een authentiek folk festival zal passen dan op een festivalweide vol metal fanaten. “Slecht” of “minderwaardig” zal ik het zeker niet noemen (al ben ik niet een echte kenner van folk muziek en kan moeilijk inschatten wat daar top is en wat net iets minder), maar er echt wakker van liggen zal ik zeker ook niet gaan doen. Dit is gewoon leuk om eens gehoord te hebben en zou me een heel pak beter bevallen als ik de teksten maar enigszins kon begrijpen.

Luc Ghyselen (60)

Karisma Records

Tracklist: 1. Skattegravere i Grefsenåsen 2. Hovedøya 3. Gamle Oslo 4. Djevelen fra Oslo 5. Kjentmannen 6. Akers Akropolis 7. Alvene i Oslo 8. Gamle Aker Kjerke