Omnium Gatherum, Biebob.

Omnium Gatherum, supports: Nothgard, Wolfheart – 18/11/2018 – Biebob, Vosselaar.

Het leven kan hard zijn, maar soms wordt je ook beloond met buitengewone ervaringen. Zo geschiedde ook op zondag 18 november 2018. Op papier zag de affiche in Biebob er zeer aantrekkelijk uit.

Nothgard mocht al het goede bevestigen die we reeds hoorden over deze Duitse death metal groep. Ze slaagden daar in met verve. Het nieuwe album, ‘Malady X’, is de stap voorwaarts die de band diende te maken op basis van haar talent en het reeds afgeleverde oeuvre. Het werd een korte maar krachtige set die overtuigde van begin tot einde. Enkele nummers uit het nieuwe album werden afgewisseld met oudere nummers uit ‘Age of Pandora’ en ‘The Sinner’s Sake’. Nothgard wordt door Metal Archives omschreven als ‘epic melodic death metal’, maar ik zou eraan toevoegen ‘but not as you know it’.

Na Nothgard was het aan het Finse Wolfheart om te overtreffen. En overtreffen deden ze. Als Nothgard een uppercut zou zijn, dan was Wolfheart een dodelijke efficiënte mokerslag. Wolfheart is de huidige band van Tuomas Saukkonen, bekend van o.a. Before The Dawn en Black Sun Aeon. Wolfheart toert momenteel ter promotie van hun vierde album, ‘Constellation Of The Black Light’, dat alom lovende kritieken geniet. De set kan je best omschrijven als overreden worden door een file bulldozers. Wolfheart zet een “wall of sound” neer, waar geen ontkomen aan is. Het plaatje klopt helemaal. Logischerwijze zou je stellen dat het niet beter kan, maar dan heb je Omnium Gatherum nog niet gehad.

Wat Omnium Gatherum brengt valt te omschrijven als melodic death metal met een serieuze injectie progressieve metal, een geluid dat quasi uniek is. Deze landgenoten van Wolfheart timmeren al ruim twintig jaar aan de weg en promoten ondertussen album nummer acht, ‘The Burning Cold’. Zanger Jukka Pelkonen is de ceremoniemeester van dienst en brengt het publiek in complete vervoering, een beetje vergelijkbaar met wat Aðalbjörn Tryggvason van Solstafir vermag op een podium. De muziek van Omnium Gatherum is van een onaardse schoonheid en live krijg je er precies nog een extra dimensie bij. Dit is zo goed dat ik zou gewagen van een van de beste live bands die ik ooit live gezien heb. Een toevalstreffer is het niet, want die ene andere keer dat ik ze live zag had Jukka een ganse weide op zijn hand. Adembenemend. Driemaal op een avond van je sokken geblazen worden, dat maak je niet elke dag mee.

Met dank aan Wilko Reijnders (Century Media) en Andreas Reissnauer (Metal Blade Records).

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Luc Ghyselen.