Juniper Grave: Of Hellions And Harridans

De uit Edingburgh afkomstige band Juniper Grave wordt omschreven als occulte heksenrock met doom invloeden. De band ontstond in 2016 en heeft ondertussen live zijn sporen ruimschoots verdiend. Hoog tijd om die inspanningen ook op plaat te zetten. Deze zomer ging Juniper Grave de studio in. Op zeven december komt eindelijk het debuut, ‘Of Hellions And Harridans’ op de markt. Net op tijd voor de donkerste tijd van het jaar, zo goed passend bij dit genre. Dit debuut komt op de markt via Wasted State Records. We leggen ons oor te luisteren, en lieten ons gewillig hypnotiseren door de doom klanken en die toch wel heel bijzondere stem van zangeres Jenni, die als een ware hogepriesteres je meesleurt naar de donkerste zijde van je ziel. De start, met een tot de verbeelding sprekende ‘The Forest’, doet vermoeden dat deze band goed heeft geluisterd naar de doom en aanverwante muziek uit de jaren zeventig. Met traag op gang komende, ijzingwekkend verschroeiende riffs en de inbreng van orgel wordt een heel intens sfeertje gecreëerd. Die opzet is niet altijd even geslaagd, maar eens de backing vocale inbreng van bassiste Sarah en gitarist Shonagh ook een deel van de koek voor hun rekening nemen krijg je gegarandeerd koude rillingen en een krop in de keel. Zoals bij het prachtige ‘Dance Of The Daemon Queen’ waarbij demonische wezens uit dat donkere bos je bij de keel grijpen, en je langzaam de adem ontnemen. Juniper Grave weet de duistere kant van de aanhoorder aan te spreken, net door je telkens opnieuw onder te dompelen in typische intense, occulte doom atmosferen. Bovendien wordt hier duidelijk een mythisch verhaal verteld over verloren zielen en krijgsvrouwen. Zoals in de biografie ook te lezen staat. Net die occulte inbreng, trekt ons het meest over de streep. Ook al was het eigenlijk toch wachten op de laatste songs op deze plaat die ons pas echt in de juiste sfeer wisten te brengen, zo eigen aan heksenrock gecombineerd met doom metal. Want al te vaak gaat het de iets te gezapige tot monotone weg op, waardoor we soms op onze honger blijven zitten. Zware grooves en orgelmelodieën, gekruid met een vocale inbreng die de haren op je armen doet recht komen vormt de rode draad door songs als ‘Lunar Calling’ en ‘Rest With Your Dead (Faoiltighearna)’. Het is eveneens hoe deze plaat compleet in elkaar steekt. Juniper Grave maakt het de aanhoorder dus niet altijd even gemakkelijk, maar stelt een heel intensief debuut voor dat zowel de doom metal fan als liefhebber van occulte rock muziek – binnen een brede omkadering – uiteindelijk over de streep zou moeten trekken. Wat ons doet besluiten dat deze schijf vooral een groeiplaat is geworden. Geef dit debuut dus de nodige kansen: om het concept echt te begrijpen is dat nodig. Wij hadden alvast meerdere luisterbeurten nodig eer we echt mee waren met de zaak. Maar eens meegesleurd in het verhaal over die eerder vernoemde verloren zielen en krijgers uit een ver verleden, is geen terugweg meer mogelijk en blijf je diep onder de indruk achter in de meest donkere gedachten.

Erik van Damme (70)

Wasted State Records WSR 028

Tracklist: 1. The Forest 2. A Trick Of The Light 3. Daughters Of The Waves 4. The Bridge Between Worlds 5. Dance Of The Dæmon Queen 6. Lunar Calling 7. Rest With Your Dead (Faoiltighearna)