Haken: Vector

Het Britse Haken mag ondertussen wel gerekend worden tot prog-metalreuzen die sinds hun oprichting in 2007 zich een weg naar de top hebben gebaand dankzij hun complexe songs, mathematische riffs, ongelofelijk meesterschap over hun instrumenten en geweldige live songs die alle voorgaande duidelijk maken. Dat alles om te zeggen dat de band met ‘Vector’ niet aan zijn proefstuk toe is. Het album is ondertussen het vijfde in rij en is als zoveel albums in het genre een conceptalbum. Kort samengevat vertelt het album het verhaal van een patiënt in een psychiatrische instelling die als proefkonijn wordt gebruikt door de behandelende arts. ‘Clear’ opent het album en is vooral een intro die een donkere en grimmige sfeer schept dankzij het exclusieve gebruik van synths en kan zo thuishoren in de soundtrack van The Phantom of The Opera. ‘The Good Doctor’ volgt meteen en barst meteen los met hevige, bijna panische riffs perfect ondersteund door een keyboard dat alle kanten lijkt uit te gaan waardoor het plaatje van de patiënt en geschifte dokter hard binnen komt. De song is meteen een geweldige opener en alles wat je van Haken kan verwachten hebben de heren in ‘The Good Doctor’ weten steken. ‘Puzzle Box’ heeft een meer dromerige intro om dan na een vette chorus over te gaan in een hectische riff. Op dit nummer maken ook de meer stevige breakdowns en mathematische tempowissels een prominente opwachting. ‘Veil’ volgt en is naast het langste nummer op het album ook meteen een progmetal meesterwerkje. De song kan je ruwweg het best beschrijven in twee stukken. De eerste helft is pure progmetal van het hoogste niveau, maar na een hevige, chaotische brug transformeert de song naar een meer atmosferisch en melodisch geheel om naar het einde toe nog een laatste keer uit te halen. ‘Nil By Mouth’ is een instrumentaal nummer dat niet voor iedereen zal zijn. Op deze song laat Haken zien wat voor instrumentaal meesterschap ze bezitten, maar de song is door deze complexiteit niet altijd even toegankelijk. ‘Host’ wist met dan weer aangenaam te verassen met een door trompet gekleurde intro die het geheel opfleurde. De song is een echter sleper: traag en melodisch maar tussen al het geweld op ‘Vector’ ook meteen een van mijn favorieten die aantoont dat Haken ook prachtige muziek maakt als ze gas terug nemen. ‘A Cell Divides’ sluit het album af en is een terugkeer naar het betere riffwerk hoewel minder hard aanwezig dan op de vorige nummers. Het is bijlange geen slecht nummer, maar ik bleef net dat tikkeltje op mijn honger zitten. ‘Vector’ bevat slechts zeven nummers en duurt een dikke vijfenveertig minuten, maar is niet tegenstaande een aanrader voor elke progfan. Met dit album laat Haken nogmaals zien waarom ze aan de top staan en weten te captiveren met een album vol met het betere werk.

Nathan Mussche (90)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Clear 2. The Good Doctor 3. Puzzle Box 4. Veil 5. Nil By Mouth 6. Host 7. A Cell Divides