Frietrock, The Final Big Bang, 27 april 2024.

Frietrock @ Gemeentehallen, Vosselaar.

Na dertien mooie edities van Frietrock nog één allerlaatste maal: The Final Big Bang voor Frietrock. Niet in de open lucht zoals we tijdens de vorige edities gewend waren, maar in de gemeentehallen van Vosselaar. Met acht bands op de affiche beloofde dit veel goeds.

Foto’s: Gore Force V*

Echt druk was het zeker nog niet toen Gore Force V het festival mag openen. Toch geven de heren zich helemaal. Extra jolijt creëert de band door een strandbal in het publiek te gooien terwijl ze hun mix van death metal en grindcore over ons heen kapten.

Foto’s: The Guardian*

Ook voor The Guardian staat dit concert in het teken van een afscheid. Het is immers de laatste keer dat zangeres Ginny Claes op het podium staat bij deze heavy metal / power metal band. We zijn benieuwd wat de toekomst in petto heeft, maar we zullen Ginny toch wel missen.

Foto’s: Behind Bars*

Er is toch al wat extra publiek komen opdagen voor de set van Behind Bars die Slaughter The Giant vervangt. Wij, van MUSIKA, vinden dat een een beetje spijtig, maar genieten uiteindelijk toch van dit hardcore gezelschap dat er vol tegenaan gaat.

Foto’s: Fat Bastard*

Het publiek komt in beweging al is het vooral om de strandballen in de lucht te houden bij de nochtans energiek neergezette set van Fat Bastard, een gezelschap dat eigenlijk steeds garant staat voor een knappe en aanstekelijke mix zorgt van metal en hard rock ‘n’ roll.

Foto’s: Temptations For The Weak*

Temptations For The Weak is een band waar we toch een beetje een zwak voor hebben bij MUSIKA. De heren zorgen steeds opnieuw voor uiterst knappe live concerten en dat was hier opnieuw niet anders. Hun visie op metalcore spreekt ons alvast enorm aan.

Foto’s: Fractured Insanity*

Met Fractured Insanity krijgen we een stevige en krachtige portie (technical) death metal te verwerken. Het gezelschap zorgt steeds opnieuw voor een strakke set en is enorm op elkaar ingespeeld. De heren doen, zoals tijdens elk live concert trouwens, een paar pogingen om het volk in beweging te krijgen en vragen dan ook om een circle pit.

Foto’s: Leave Scars*

We krijgen nog een afscheid te zien en te horen, namelijk het allerlaatste concert voor Leave Scars die een aantal ex bandleden hadden uitgenodigd om dit laatste optreden extra op te luisteren.

Foto’s: Slagter*

Nog meer thrash metal krijgen we dan te horen van Slagter, een van de meer bekende Belgische Slayer tribute bands. Tijdens ‘Raining Blood’ komt de zanger van Leave Scars erbij om een extra duit in het zakje te doen.

Wie nog niet genoeg had na deze acht bands kon nog blijven dankzij de “after party” met de DJ’s van Antwerp Metal Fest. “Ne gelukkige Frietrock“: dat gaan we niet meer horen, maar misschien dat ze in de Kempen iets anders vinden om ons gelukkig te maken.

Tekst: P.L.

Foto’s: Peter Vangelder.