Ghost On Mars: Out Of Time And Space

Ghost On Mars is een Italiaans gezelschap dat in 2019 in Rome werd opgestart. Nog datzelfde jaar zorgde het vijftal – Valerio Lippera (bass), Andrea Alberati (drums), Fabio Valentini (gitaar), Moreno Sangermano (vocals) en Francesco De Honestis (gitaar) – voor een eerste vier tracks tellend ep met ‘Lost Signals’. Een jaartje later werd Francesco De Honestis vervangen door Andrea Mataloni. Nu komt het kwintet eraan met een eerste volwaardig full-album dat tien tracks telt. Als je Ghost On Mars in een muzikaal vakje wil opbergen dan mag je gerust kiezen voor het vakje progressive metal. Dan weet je al wat je mag verwachten: nummers waarin men speelt met een massa aan tempo en ritmewisselingen die, meestal toch, op een pak technisch vernuft wijzen. Vele bands in dit (sub)genre hebben een toetsenist ter beschikking die elk eventueel gaatje probleemloos weet dicht te maken en die zorgt er dan ook nog eens voor dat er een extra laagje te horen valt. Dat is niet van toepassing bij dit Ghost On Mars die dat probeert goed te maken middels twee gitaren. Dit lukt, naar onze smaak, maar ten dele, wat niet wegneemt dat we de sound van het vijftal best wel weten te pruimen. Toch gaan we hier niet echt een lans breken voor dit Ghost On Mars, want daarvoor missen de vocalen, naar onze smaak dan toch, kracht en souplesse. Met andere woorden, we missen iets in het stem timbre dat ervoor zorgt dat ons over de streep kan trekken. Zodoende vinden we deze ‘Out Of Time And Space’ wel een “oké” album, maar of dit voldoende is om echt op te vallen in een zee aan releases die elke week op de markt verschijnen, … dat betwijfelen we echt wel heel sterk. Dat is althans onze mening, ondanks de soms indrukwekkende gitaarsolo’s die we af en toe horen langs komen.

Luc Ghyselen (72)

Willowtip Records

Tracklist: 1. Beyond The Mist 2. Quarantine 3. They 4. Carbon Skin 5. Nocturnal 6. That Time I Saw The Moon 7. Under A Crescent Moon 8. Back From The Dead 9. Back To Life 10. Lost Signal