Greystone Canyon: Iron & Oak

Dankzij ‘Iron & Oak’ maken wij bij MUSIKA kennis met Greystone Canyon, een in Melbourne, AustraliĆ« opgestarte band, die ons nu zijn tweede full-album presenteert. We horen een mix weerklinken van classic rock, hard rock en Southern rock die ons bijwijlen wat doet denken aan Led Zeppelin, Lynyrd Skynyrd of ZZ Top. Maar bovenal zorgt Greystone Canyon ervoor dat je de band niet echt met een van de geciteerde bands kan vergelijken daar het gezelschap duidelijk zijn eigen koers vaart. Op deze ‘Iron & Oak’ krijgen we negen knap opgebouwde tracks te horen die ons best bevallen. We horen immers een goede basis van drums en bass, een knap framework aan riffs waarin we vaak een country en / of blues randje in ontdekken en uitgekiende melodieus klinkende gitaarsolo’s. Voeg daar een een mooie cleane stem aan toe en je verkrijgt voldoende ingrediĆ«nten om ons vlot over de streep te trekken. Dit gebeurt hier dan ook en worden al vanaf de opener, ‘Vultures’, vlot meegenomen op de door Greystone Canyon uitgetekende muzikale trip. Wel is het zo dat de heren niet echt voor vernieuwing staan en dat ze ons niet echt weten te verrassen als het aankomt op songopbouw. Maar toch zorgt de band er zo goed als keer op keer voor dat we goedkeurend mee knikken met het tempo en ritme. Slechts een track vinden we een stuk minder. ‘Breathe Again’ kent immers een wat lome start met een traag tempo die we echt net smaken. Maar eens over halfweg wordt het tempo stevig opgekrikt en zorgt een wervelende gitaarsolo ervoor dat we weer bij de les komen, zodat we slecht het eerste deel van de song willen skippen bij volgende luisterbeurten. Het zijn dan ook vooral de uiterst sterke gitaarsolo’s die ons keer op keer vlotweg over de streep trekken, al vinden we het stem timbre van Darren Cherry ook wel iets hebben. Al bij al een heel aangename kennismaking dus met deze Aussies.

Luc Ghyselen (80)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Vultures 2. Price On Your Head 3. We All Become Yesterday 4. Breathe Again 5. Sky Is Falling 6. Raging Waters 7. Reborn 8. Over And Over 9. No Saint